Generacije su odrasle na puri s mlijekom pa nije čudno što to jelo mnogima budi nostalgiju. No, ako bismo mu se danas poželjeli vratiti u potrazi za zdravijim, hranjivijim i lakše probavljivim doručkom, ne bismo mnogo postigli. Razlog je jednostavan: danas se pura kuha od instant krupice koja je nutritivno znatno siromašnija, a to čak nije jedini problem...
Instant verzije kukuruzne krupice prethodno su termički obrađene kako bi se brže skuhale, ali upravo zato imaju i znatno viši glikemijski indeks, često viši od 80. Takva pura uzrokuje brz porast šećera u krvi, a jednako se brzo javlja i osjećaj gladi. Ni mlijeko tu ne pomaže mnogo jer, iako dodaje proteine, sadrži laktozu koja dodatno ubrzava probavu škroba iz kukuruza.
To, naravno, ne znači da se palente trebamo odreći. Samo je trebamo skuhati i poslužiti na mudriji način.
Kako skuhati zdravu puru
Rješenje je jednostavno: umjesto instant varijante bolje je odabrati krupniju, neobrađenu kukuruznu krupicu koja sadrži više nutrijenata. Doduše, treba je kuhati barem dvadesetak minuta, ali takva pura sporije otpušta šećer u krv i daje dugotrajniji osjećaj sitosti.
Što kombinirati s purom
Još bolje kombinirati je s jogurtom umjesto mlijeka. Jogurt ima više proteina, sadrži korisne bakterije i manje laktoze, pa usporava probavu i uravnotežuje glikemijski odgovor. Ako joj dodate i žličicu sjemenki ili malo orašastih plodova, dobit ćete obrok koji je zasitan, hranjiv i osjetno zdraviji od palente skuhane s instant kukuruznom krupicom poslužene s mlijekom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....