Podiže imunitet, čisti jetru i ten, čuva srce i probavu, pomaže u mršavljenju i izbacivanju toksina... možete li uopće vjerovati da se sva ta ljekovita svojstva pripisuju istoj biljci. Povrtnici, odnosno ravaneli ili rotkvici. A baš njen najzdraviji dio bacamo u smeće...
Lišće rotkvice ne samo da je jestivo, nego i zdravo. Ovo vas ne bi čudilo kad biste znali da je rotkvica zapravo rodica blitve. Da je njeno lišće jestivo i zdravo nekoć je bilo općepoznato, ali ta se mudrost s vremenom zagubila. Danas tek rijetki jedu lišće rotkvice, a to je šteta jer može se koristiti u salatama, juhama i drugim jelima. Ima lagano peckav okus koji podsjeća na samu rotkvicu, ali nešto je blaži.
Bogato je vitaminom C, koji jača imunološki sustav, djeluje kao snažan antioksidans i pomaže tijelu da učinkovitije apsorbira željezo. Osim toga, lišće sadrži i vitamin A u obliku beta-karotena, važnog za zdravlje vida, kože i sluznica, te vitamin K koji je ključan za zgrušavanje krvi i očuvanje čvrstoće kostiju.
Među mineralima, ističu se kalcij i željezo. Kalcij podržava zdravlje kostiju, zuba, mišića i živčanog sustava, dok željezo pomaže u prevenciji anemije i pridonosi općem osjećaju energije i vitalnosti. Lišće rotkvice sadrži i znatnu količinu vlakana, koja potiču zdravu probavu, produžuju osjećaj sitosti i pomažu u regulaciji razine šećera i kolesterola u krvi. Kalij, još jedan važan sastojak, pomaže u održavanju ravnoteže elektrolita i regulaciji krvnog tlaka.
Zahvaljujući visokom udjelu antioksidansa i prirodnih fitonutrijenata, lišće rotkvice ima protuupalna svojstva i može pridonijeti smanjenju rizika od kroničnih bolesti. Osim toga, djeluje i kao prirodni detoksikator, pomažući jetri i bubrezima u eliminaciji toksina iz organizma.
Lišće rotkvice je može se koristiti na razne načine u kuhinji, a jedan od najjednostavnijih je dodavanje u salate, gdje može poslužiti kao odličan dodatak drugim vrstama zelenila. Također, može se koristiti u smoothiejima, jer pruža dobar izvor vlakana i vitamina. Lišće rotkvice može se i kuhati, pa je odlična opcija za juhe, variva i čak pečena jela. Također, može se pržiti na malo maslinovog ulja, slično kao špinat, što ga čini ukusnim prilogom ili čak samostalnim jelom. Ako volite eksperimente u kuhinji, možete ga iskoristiti kao sastojak u pestu, u kombinaciji s orasima i maslinovim uljem, ili ga koristiti kao nadjev za razne vrste jela.
Prženo lišće – Slično kao špinat, možeš ga brzo pržiti na malo maslinovog ulja s češnjakom i začinima. Ovo je brz i ukusan način da ga pripremiš kao prilog uz jela poput ribe ili piletine.
Juhe – Dodaj ga u zelene juhe, poput krem juhe od povrća. Lišće rotkvice će joj dati dodatnu svježinu i okus.
Pesto – Umjesto klasične bosiljka, lišće rotkvice možeš iskoristiti za pravljenje pestoa. Samo ga izmiksaj s orasima, parmezanom, maslinovim uljem i češnjakom. Možeš ga koristiti za tjesteninu ili kao namaz.
Smutiji i sokovi – Zeleni smutiji obogaćeni lišćem rotkvice mogu biti odličan izvor vitamina i minerala. Dodaj ga uz voće kao što su jabuke, naranče, banane ili jagode.
Sendviči i wrapovi – Ohladi lišće i koristi ga kao hrskavi element u sendvičima ili wrapovima. Zbog svog pikantnog okusa, možeš ga kombinirati s raznim namazima, povrćem, pa čak i jajima.
Hrskavi čips – Ispeci lišće rotkvice u pećnici sa malo maslinovog ulja i začina (poput soli i papra) da bi dobio hrskavi čips, što je odlična alternativa klasičnim grickalicama.
Bubrežni bolesnici, osobito oni s problemima u vezi s bubrežnim kamenjem ili oštećenjem bubrega, trebaju biti oprezni s konzumacijom biljaka koje sadrže visoke količine oksalata, poput lišća rotkvice. Oksalati mogu doprinositi stvaranju bubrežnih kamenaca, pa je kod tih osoba preporučljivo ograničiti unos takvih namirnica.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....