StoryEditorOCM
Spiza plustko bi rekao!

Ovo povrće liječi cijelo tijelo, a najzdraviji sastojak bacamo u smeće. Evo kako ga iskoristiti na puno slasnih načina

Piše Tea Sumić Miletić
12. travnja 2025. - 08:15

Podiže imunitet, čisti jetru i ten, čuva srce i probavu, pomaže u mršavljenju i izbacivanju toksina... možete li uopće vjerovati da se sva ta ljekovita svojstva pripisuju istoj biljci. Povrtnici, odnosno ravaneli ili rotkvici. A baš njen najzdraviji dio bacamo u smeće...

Lišće rotkvice ne samo da je jestivo, nego i zdravo. Ovo vas ne bi čudilo kad biste znali da je rotkvica zapravo rodica blitve. Da je njeno lišće jestivo i zdravo nekoć je bilo općepoznato, ali ta se mudrost s vremenom zagubila. Danas tek rijetki jedu lišće rotkvice, a to je šteta jer može se koristiti u salatama, juhama i drugim jelima. Ima lagano peckav okus koji podsjeća na samu rotkvicu, ali nešto je blaži.

image
Janerik Henriksson/Tt News Agency Via Afp

Bogato je vitaminom C, koji jača imunološki sustav, djeluje kao snažan antioksidans i pomaže tijelu da učinkovitije apsorbira željezo. Osim toga, lišće sadrži i vitamin A u obliku beta-karotena, važnog za zdravlje vida, kože i sluznica, te vitamin K koji je ključan za zgrušavanje krvi i očuvanje čvrstoće kostiju.

Među mineralima, ističu se kalcij i željezo. Kalcij podržava zdravlje kostiju, zuba, mišića i živčanog sustava, dok željezo pomaže u prevenciji anemije i pridonosi općem osjećaju energije i vitalnosti. Lišće rotkvice sadrži i znatnu količinu vlakana, koja potiču zdravu probavu, produžuju osjećaj sitosti i pomažu u regulaciji razine šećera i kolesterola u krvi. Kalij, još jedan važan sastojak, pomaže u održavanju ravnoteže elektrolita i regulaciji krvnog tlaka.

image
Shutterstock

Zahvaljujući visokom udjelu antioksidansa i prirodnih fitonutrijenata, lišće rotkvice ima protuupalna svojstva i može pridonijeti smanjenju rizika od kroničnih bolesti. Osim toga, djeluje i kao prirodni detoksikator, pomažući jetri i bubrezima u eliminaciji toksina iz organizma.

Lišće rotkvice je može se koristiti na razne načine u kuhinji, a jedan od najjednostavnijih je dodavanje u salate, gdje može poslužiti kao odličan dodatak drugim vrstama zelenila. Također, može se koristiti u smoothiejima, jer pruža dobar izvor vlakana i vitamina. Lišće rotkvice može se i kuhati, pa je odlična opcija za juhe, variva i čak pečena jela. Također, može se pržiti na malo maslinovog ulja, slično kao špinat, što ga čini ukusnim prilogom ili čak samostalnim jelom. Ako volite eksperimente u kuhinji, možete ga iskoristiti kao sastojak u pestu, u kombinaciji s orasima i maslinovim uljem, ili ga koristiti kao nadjev za razne vrste jela.

image
Laurence Mouton/Photoalto Via Afp

Prženo lišće – Slično kao špinat, možeš ga brzo pržiti na malo maslinovog ulja s češnjakom i začinima. Ovo je brz i ukusan način da ga pripremiš kao prilog uz jela poput ribe ili piletine.

Juhe – Dodaj ga u zelene juhe, poput krem juhe od povrća. Lišće rotkvice će joj dati dodatnu svježinu i okus.

Pesto – Umjesto klasične bosiljka, lišće rotkvice možeš iskoristiti za pravljenje pestoa. Samo ga izmiksaj s orasima, parmezanom, maslinovim uljem i češnjakom. Možeš ga koristiti za tjesteninu ili kao namaz.

Smutiji i sokovi – Zeleni smutiji obogaćeni lišćem rotkvice mogu biti odličan izvor vitamina i minerala. Dodaj ga uz voće kao što su jabuke, naranče, banane ili jagode.

Sendviči i wrapovi – Ohladi lišće i koristi ga kao hrskavi element u sendvičima ili wrapovima. Zbog svog pikantnog okusa, možeš ga kombinirati s raznim namazima, povrćem, pa čak i jajima.

Hrskavi čips – Ispeci lišće rotkvice u pećnici sa malo maslinovog ulja i začina (poput soli i papra) da bi dobio hrskavi čips, što je odlična alternativa klasičnim grickalicama.

Bubrežni bolesnici, osobito oni s problemima u vezi s bubrežnim kamenjem ili oštećenjem bubrega, trebaju biti oprezni s konzumacijom biljaka koje sadrže visoke količine oksalata, poput lišća rotkvice. Oksalati mogu doprinositi stvaranju bubrežnih kamenaca, pa je kod tih osoba preporučljivo ograničiti unos takvih namirnica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. listopad 2025 09:55