Kivi, ananas i mango već su stara vijest, kivi čak i raste kod nas, no još uvijek ima egzotičnih plodova koji nas mogu itekako iznenaditi kad prvi put za njih čujemo ili kad ih ugledamo. Spazite li u trgovini među jabukama, kruškama i drugim dobro znanim plodovima nešto što podsjeća na podeblju šišku, ne bojte se, nitko nije pogriješio pri sortiranju. To je samo čerimoja.
Nikad niste čuli za čerimoju? O, pa morate to ispraviti.
Zemlja porijekla joj je Peru, gdje raste na niskom drveću, a danas se uzgaja i u Europi, preciznije Španjolskoj i Italiji. Tko zna, možda je uskoro ugledamo i po našim voćnjacima. I ne bi bila nikakva šteta, jer ova voćka nalik na lijepo zaobljenu zelenu ili tamnoljubičastu šišarku ispod ljuskave kore krije bijelu, mekanu i kremastu unutrašnjost.
Mnogi kažu da ih okus čerimoje podsjeća na voćnu salatu ili voćni sladoled jer kao da je riječ o kombinaciji više vrsta voća: najčešće se spominju banana, ananas, jagoda i mango, a osjeća se i nota vanilije. Mesnata je i vrlo slatka, poput deserta skrivenog iza ljuskave kore. Zato ju ponekad zovu i "kremasta jabuka" ili "sladoledno voće”.
Čerimoja je riznica zdravih sastojaka
Osim što je ugodnog okusa, ima impresivan nutritivni sastav.
Bogata je vitaminom C koji jača imunitet i pomaže tijelu u borbi protiv infekcija.
Izvor je vlakana pa je dobra za probavu i održavanje zdravog rada crijevnog trakta.
Sadrži kalij i magnezij koji su važni za zdravlje srca i regulaciju krvnog tlaka.
Na popisu sastojaka kojima čerimoja obiluje su i antioksidansi poput vitamina B6 i različitih polifenola, koji mogu pomoći u borbi protiv upala i stresa u tijelu.
Zbog bogatstva vitamina i visokog udjela vode smatra se saveznikom zdrave kose i kože, a zahvaljujući B vitaminima, osobito vitaminu B6, koji je važan za živčani sustav, podržava zdravlje mozga i nervnog sustava.
Ako kupite cherimoyu koja još nije zrela, možete je ostaviti da sazrijeva na sobnoj temperaturi, slično kao avokado. Kad sazri, možete je jesti žlicom: prerežite je na pola, izvadite sjemenke i izdubite meso. Čerimoja se obično jede sirova, onako sama za sebe jer prava je fešta voćnih okusa, ali može se umiješati u voćnu salatu, dodati desertima ili ubaciti u zobene pahuljice ili u smoothie.
Oprez!
Zagrizete li u sočnu čerimoju pa pod zubima osjetite i koju sjemenku, nemojte doći u iskušenje progutati ju. Nije to jagoda! Sjemenke čerimoje ne smiju se jesti jer su toksične pa ih je preporučljivo izbaciti iz ploda prije konzumacije.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....