Mnogi misle da je zima, što se povrća tiče, pusto i dosadno doba te da smo tijekom hladnih mjeseci osuđeni na kupus i fažol. Eh, kakva šteta, jadni oni, zimi se baš nekako siromašno hrane, a to nije loše samo u gurmanskom smislu, nego i po pitanju zdravlja, jer ostaju uskraćeni za vrlo vrijedne fitokemikalije.
A samo se treba malo bolje informirati ili pak podsjetiti, kako tko. Eto, na primjer, postoji povrće koje je bilo jako dobro poznato starijim generacijama, i to pod nazivom crna rotkva ili, u nekim djelovima Dalmacije, rodakva.
Riječ je o povrću niske energetske vrijednosti (100 g svježe rotkve ima samo 16 kalorija), ali visoke nutritivne vrijednosti. U neuglednom crnom korijenu biljke nalaze se antioksidansi, vitamini i minerali, elektroliti te znatna količina prehrambenih vlakana, što ju čini melemom za probavni sustav i odličnom podrškom imunitetu te približno 15 mg vitamina C na 100 g, zbog čega se smatra dobrim izvorom ovog važnog vitamina.
Zašto je korisna crna rotkva?
Zbog bogatog sastava, crna rotkva povoljno utječe na više sustava u organizmu.
Crna rotkva posebno je zanimljiva zbog spoja sulforafana. Riječ je o izotiocijanatu o kojem je proveden velik broj istraživanja, a rezultati upućuju na njegovu ulogu u smanjenju rizika od razvoja pojedinih vrsta karcinoma, osobito prostate, dojke, debelog crijeva i jajnika.
Znanstveni radovi sve češće potvrđuju blagotvorne učinke ove povrtnice na probavu. Jedno istraživanje objavljeno u časopisu Phytotherapy Research pokazalo je da crna rotkva može pomoći obnovi oštećene crijevne sluznice te smanjiti upalne procese, dok je drugo istraživanje dalo rezultate koji upućuju da bi mogla imati pomoćnu ulogu u regulaciji masnoća u krvi.
Kako jesti crnu rotkvu?
Crna rotkva se može pripremati na različite načine, a najlakše ju je jesti sirovu, kao dodatak salatama u koje se lijepo uklapa zbog svoje hrskavosti i izraženog okusa. Međutim, toplinska obrada otkriva nježniju, slađu stranu ove namirnice.
Pirjana, kuhana ili pečena poprima mekšu teksturu i suptilniji miris pa se može dodavati varivima, složencima ili poslužiti kao prilog. U različitim svjetskim kuhinjama, od skandinavske preko srednjoeuropske do azijske, ovo se povrće često dodaje u zdrave povrtne juhe, bilo bistre ili kremaste. Naši su je stari dodavali kupusu ili raštiki, spajajući ih u ukusno jušno jelo koje bi ponekad obogatili komadom suhog mesa.
U francuskoj kuhinji ponekad se priprema i kao pire jer se kuhanjem omekša dovoljno da se može zgnječiti u nježnu, blago pikantnu kremastu smjesu koja je izvrstan prilog jelima poput kuhanog i pečenog mesa te odlična alternativa klasičnom pireu od krumpira.
Crna rotkva također dobro podnosi i fermentaciju. Može se ukiseliti na način sličan pripremi kimchija, bilo sama, bilo kombinirana s drugim povrćem poput kupusa i mrkve.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....