StoryEditorOCM
Spiza pluss njim se rade čuda

Zaboravljeno povrće koje će vas preporoditi: čisti jetru, jača probavu, podiže imunitet, a mogu ga jesti i dijabetičari

Piše Tea Sumić Miletić
9. listopada 2025. - 08:10

Želite li uz malo truda učiniti puno za zdravlje te pritom otkriti nove okuse, obogatite prehranu sezonskom, ali nažalost gotovo zaboravljenom namirnicom koja se zove crna rotkva. U ovo doba godine moguće ju je pronaći na tržnicama i bolje opskrbljenim većim trgovinama, a ako se ju dosad s nepovjerenjem zaobilazili, nakon što otkrijete koliko je zdrava i kako može biti ukusna, mogli biste ju početi kupovati.

image
Laurence Mouton/Photoalto Via Afp

Crna rotkva (Raphanus sativus var. niger), baš kao što joj ime daje naslutiti, srodnica je rotkvice, no za razliku od nje ima jači okus, čvršću teksturu i bogatiji nutritivni profil. Sadrži visoku razinu vitamina C, vlakna, sumporne spojeve, kao i prirodne antioksidanse, što je čini iznimno vrijednom za detoksikaciju organizma, potporu funkciji jetre i jačanje imuniteta.

Crna rotkva - tradicionalni lijek

Crna rotkva tradicionalno se koristila kao prirodan lijek za probavu, izbacivanje žuči i ublažavanje kašlja.

image
/Shutterstock

Novija su istraživanja pokazala da se s pravom držao za dobrodošlu pomoć pri navedenim stanjima jer sadrži spojeve koji imaju antibakterijska svojstva, pomažu razgradnji sluzi i djeluju protuupalno, a pokazalo se i da sadrži fitokemikalije koje podržavaju zdravlje jetre i imaju detoksikacijski učinak.

Sasvim dovoljno razloga za početi je jesti češće, zar ne? Ali to nije sve!

Idealna za šećeraše

Ono što crnu rotkvu dodatno izdvaja je njezin nizak glikemijski indeks, što je čini pogodnom za osobe koje paze na razinu šećera u krvi, uključujući dijabetičare i one koji se hrane prema low-carb ili LCHF principima. Zahvaljujući visokom udjelu vlakana, pridonosi duljoj sitosti, regulaciji probave i stabilnijoj razini energije tijekom dana.

image
Laurence Mouton/Photoalto Via Afp

Crna rotkva najukusnija je kada je vrijeme hladnije, jer tada gubi dio svoje ljutine.

Crna rotkva u kuhinji

S crnom rotkvom možete raditi čuda u kuhiji.

Može se konzumirati sirova (kao povrtni carpaccio, marinirana u limunu ili octu ili pak naribana u salatama), no kuhanjem ili pečenjem postaje mekša i blagog, gotovo slatkastog okusa. Termički obrađena crna rotkva izvrsna je u juhama, varivima, kao prilog uz meso ili kao baza za biljne namaze.

Pirjanjem postaje iznenađujuće blaga, mekana i pomalo slatkasta, a dodatak limunova soka pruža joj svježinu i aromatsku ravnotežu. U toj formi, crna rotkva izvrsno funkcionira kao prilog uz mesna jela, jaja ili žitarice, no uz nekoliko dodataka lako se pretvara u preljev za tjesteninu ili bazu za topli namaz. Jednostavna je za pripremu, a pritom zadržava nutritivnu vrijednost i nudi dobrodošlu promjenu u svakodnevnoj prehrani.

image
Diana Miller/Connect Images Via Afp

Pirjana crna rotkva jednostavno je, ali aromatično jelo koje omekšava ljutinu ovog korjenastog povrća i pretvara ga u nježan, svestran prilog. Bitan sastojak jela je limun čija citrusna nota blago naglašava prirodnu slatkoću rotkve, čineći ovo jelo pogodnim za posluživanje uz meso, jaja, žitarice, a uz male prilagodbe i kao preljev za tjesteninu.

Pirjana crna rotkva 

Sastojci

1 veća crna rotkva
1 žlica maslinova ulja
1 češanj češnjaka
1 žlica limunova soka
sol, papar

Priprema

Rotkvu ogulite i narežite na tanke ploške ili trakice. U tavi zagrijte maslinovo ulje, dodajte nasjeckani češnjak i kratko ga prepržite dok ne zamiriše. Dodajte rotkvu, lagano posolite i pirjajte na srednje jakoj vatri 10 do 15 minuta, povremeno miješajući, dok ne omekša i lagano se karamelizira. Na kraju umiješajte limunov sok, popaprite po ukusu i poslužite toplo.

Ako poželite ovu rotkvu poslužiti kao umak za tjesteninu, dodajte žlicu vrhnja za kuhanje ili maslaca pri kraju pirjanja te po potrebi malo vode od kuhanja tjestenine za kremoznost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. listopad 2025 06:15