Pire od krumpira klasičan je prilog volimo uz pohano i pečeno meso, uz polpete, sarme i punjene paprike, a sjetili bismo se sigurno još neke kombinacije s njim da se sada prisilno ne zaustavljamo jer nam samo razmišljanje o tome izaziva napadaj gladi. U svakom slučaju, jasno vam je što želimo reći: pire od krumpira ide uz gotovo sve i gotovo svi ga vole. Ali...
Pire od krumpira nijie dobgra opcija za dijabetičare, jer kuhanje i gnječenje u pire dodatno povisuju ionako visok glikemijski indeks te namirnice. Nije dobar ni za one koji paze na liniju jer sadrži za debljanje kao stvoren spoj jednostavnih ugljikohidrata i masnoća.
Što poslužiti umjesto pirea ili čime ga barem s vremena na vrijeme zamijeniti?
Opcija je više, a jedna od njih je pire od graha. Možda nikad niste čuli da se od graha radi pire, ali tako je te taj pire pritom ima nekoliko prednosti u odnosu na klasični pire od krumpira.
Ponajprije, nutritivno je bogatiji jer grah sadrži više proteina i vlakana od krumpira, što ga čini zasitnijim. Iz istog je razloga bolji za probavu, ali i za bakterije u crijevima kojima spomenuta vlakna predstavljaju idealnu hranu. Pored spomenutog, sadrži više kalija od krumpira.
Kako grah ima niži glikemijski indeks od krumpira i taj mu se obradom u pire podiže manje nego krumpiru, pire od graha pomaže u stabilizaciji šećera u krvi.
Za razliku od krumpira koji može postati ljepljiv, gotovo gumast, kad se obrađuje mikserom, grah miksanjem i blendanjem postaje kremast pa pire od te namirnice ne morate raditi ručno.
I konačno, pire od graha ukusniji je od onog od krumpira i ima ljepšu teksturu - pokušajte napraviti pire od bijelog ili cannellini graha pa ćete vidjeti kako je svilankast i punog okusa. Još ako ga aromatizirate češnjakom, karameliziranim lukom ilizačinskim biljem, postaje još bolji.
Evo vam sad i savjet kako ćete ga napraviti. Toliko je lako da vam ne treba klasični recept.
Grah skuhajte ili jednostavno otvorite limenku konzerviranog. Zgnječite ga s maslacem i sušenim začinskim biljem, po želji mu dodajte malo krem sira, a ako želite još bolji gurmanski doživljaj, umjesto maslaca i suhog začinskog bilja dodajte mu maslinovo ulje u kojem ste pirjali cijeli režanj češnjaka i grančicu svježeg ružmarina. Ružmarin ćete izvaditi iz ulja i baciti, a češnjak možete i ne morate dodati pireu zajedno s uljem.
Ako vam se čini da vam je pire malo previše rijedak, kraće ga vrijeme kuhajte u široj tavi, kako bi isparilo što više tekućine. Mislite li da je previše gust, dodajte mu malo mlijeka.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....