StoryEditorOCM
Spiza plusza snažne mišiće

Povrće koje ima više proteina od jaja: mnogi za njega nisu čuli, a nudi se u trgovinama. Evo što sve s njim možete

Piše T. S. M.
8. ožujka 2025. - 08:15

Svi koji vode računa o liniji - bilo da se žele stesati ili nabildati - trebali bi voditi računa o unosu proteina, no ta zadaća mnogima predstavlja problem. Ako ste i vi među takvima ili vam je jednostavno odbojna ideja da jelovnik prekrcate mesom, posnim sirom i jajima, trebali biste obratiti pažnju i na neke druge namirnice koje predstavljaju dobar izvor proteina.

Jedna od takvih je ono što se naziva pomalo mističnim imenom edamame.

image
Lucy Stein/Connect Images Via Afp

Što je edamame? Ukratko, to je nezrelo zrno soje, koje nam je zanimljivo zbog toga što sadrže proteine koji se smatraju kompletnim proteinima, što znači da sadrže svih devet esencijalnih aminokiselina potrebnih za rastu i funkciji mišića. Pored toga, takvim je bjelančevinama bogatiji čak i od jaja.

Samo 160 g te sitne jarkozelene grahorice osigurat će vam 63 posto preporučene dnevne vrijednosti proteina, a ako ga jedete u jelima kojima je tek jedan od sastojaka, jedna će vam porcija osigurati i do 30 posto preporučenog dnevnog unosa proteina, ovisno o receptu.

image
Shutterstock

No to nije sve. Ispostavilo se, naime, kako nema značajne razlike u sadržaju proteina između svježeg, smrznutog ili pečenog edamamea, što ga čini praktičnim za korištenje, a kad smo već kod korištenja, evo nekoliko načina na koje ga možete pripremiti i jesti.

Za brzi obrok dovoljno vam ga je skuhati u kipućoj vodi ili na pari. Skuhani edamame možete dodati u shakeove, možete ga grickati poput orašastih plodova i dodati u salate. Prethodno prokuhan edamame možete pretvoriti u pesto ili sličan umak, dovoljno ga je ubaciti u blender uz dodatak ulja po izboru, orašastih plodova, češnjaka i svježih začina, a na vama je hoćete li tome dodati i malo pikantnog sira.

image
Fredrik Sandberg/Tt News Agency Via Afp

Također ga možete ubaciti u variva, minestrone i slična jela, pomiješati ga s tjesteninom ili od njega skuhati gusti umak poput popularnog bolonjeza od leće.

Edamame možete čak i ispeći, u tom slučaju može vam poslužiti kao grickalica ili prilog, no također i kao dodatak salatama i sličnim jelima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. listopad 2025 21:59