Nakon blagdanskog prejedanja, svi osjećamo potrebu za nečim laganim, ali hranjivim što će resetirati probavu i dati tijelu predah od gteške spize. Domaće juhe i variva s razlogom su na cijeni kad je o tome riječ - dobrodošla su doza ne samo vitamina i minerala nego i vlakana te tekućine, koji u sprezi baš lijepo potiču probavu. Nudimo vam recept za ukusnu proljetnu juhicu, laganu po pitanju probave, a pravu nutritivnu bombu po pitanju hranjivih sastojaka i vraćanju organizma u balans.
Proljetna detox juha s graškom i povrćem
Sastojci:
185 g svježeg (ili smrznutog) graška
2 mlade mrkve
2 mlada krumpira
1 manji poriluk (bijeli dio)
1 komadić korijena celera
1 režanj češnjaka
maslinovo ulje
svježi peršin i/ili kopar
sok pola limuna
po želji malo kurkume ili đumbira u prahu
sol, papar
Priprema:
Na malo maslinovog ulja lagano prodinstajte poriluk i češnjak. Dodajte mrkvu, celer, krumpir pa pirjajte 5 minuta. Dodajte oko 1 litru vode ili povrtnog temeljca. Kad zavrije, dodaj grašak i začine.
Kuhajte dok sve ne omekša (20-ak minuta). Pred kraj dodajte limunov sok i svježe začinsko bilje.
Juhu poslužite bistru ili je uz pomoć štapnog miksera pretvorite u kremastu. Ostavite dio povrća u komadu, kako biste imali što grickati dok je jedete - pružit će vam veći osjećaj sitosti.
Po želji - ako vam blagdanska spiza nije pretjerano opteretila probavu - u juhu prije posluživanja dodajte ostatke pečenog mesa (skinite im višak masnoće) pa ćete dobiti kompletan, a lagan obrok. Alternativno, umjesto mesa ubacite kuhani slanutak ili neku drugu mahunarku.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....