Jedna od najlakše prepoznatljivih biljaka koje rastu u Dalmaciji bez sumnje je koromač: lako ga je uočiti jer doseže visinu od oko metra i ističe se svojim paperjastim grančicama, hrskavom i šupljom stabljikom, sočnim i aromatičnim korijenom te slatkastim cvijetom čiji su plod sitne sjemenke moćnog okusa.
Ipak, unatoč tome što ga je lako spaziti i što raste posvuda, na koromač mnogi gledaju tek kao na jedan od neizostavnih sastojaka popularne rakije travarice. A kako se pripremom te rakije bave još samo rijetki, koromač sve češće ostaje potpuno zanemaren. Kakve li štete, jer koromač je od dvnina poznat kao vrlo korisna ljekovita začinska biljka.
Grci i Rimljani cijenili su ga kao začin, ali i kao sredstvo za poticanje plodnosti i laktacije, dijuretik te lijek protiv kašlja i probavnih tegoba, a njegova su medicinska svojstva cijenili i drevni Egipćani. Moderna su itraživanja pokazala kako je koromač biljka bogata kalijem i vitaminom C te da sadrži 12 važnih elemenata u tragovima i 14 aminokiselina te da ima antifungalno, antibakterijsko, antioksidativno, antitrombotičko i hepatoprotektivno djelovanje.
Od komorača se dobiva eterično ulje koje se koristi protiv kašlja i za ublažavanje respirativnih tegoba, a pripravci od koromača koriste se za snižavanje kolesterola, poboljšanje rada jetre i gušterače, jačanje imuniteta te za ublažavanje grčeva kod male djece. Smatra se da su fenolni spojevi prisutni u koromaču povezani s prevencijom bolesti izazvanih oksidativnim stresom, kao što su kardiovaskularne bolesti i rak.
U gastronomiji se najčešće koriste njegove po aromi anisu slične sjemenke, prvenstveno u pekarskim proizvodima, ali i u pripremi mesnih i ribljih jela, dok se eterično ulje dobiveno iz sjemenki koristi u slatkišima, sladoledu te u pripremi alkoholnih pića.
Lukovica se može pirjati, dinstati, peći na žaru ili jesti sirova. Kad je sirova, ima hrskavu teksturu sličnu celeru i svježi okus koji podsjeća na slatkasto-peckavu aromatičnost sladića. Termičkom obradom poprima slađi okus i nježnu teksturu koja se topi u ustima.
Koristi li se sirov, obično se jako tanko nareže ili nariba pa se doda u salate te se, po potrebi, ako je malo tvrđi, neko vrijeme marinira u mješavini ulja, soli i octa ili limunovog soka. Tako omekšanom koromaču potom se dodaju pinjoli, orasi, grubo riban zreli sir i slični dodaci.
Listovi se koriste, sirovi i kuhani, u prilozima, rižotima, tjesteninama i varivima od povrća te kao začin ili dodatak drugom bilju, poput blitve i žutinice, s kojim se zajedno kuha. Može se koristiti i za izradu pesta ili se dodati u salate. Gurmani cijene kombinaciju svježeg, sitno sjeckanog lišća koromača i svježih, masnih sireva poput mozzarelle od bivoljeg mlijeka ili burrate.
Maštovitiji kuhari koriste sok stabljika koromača pomiješan s kvalitetnim octom kao dressing za salate, a polako pirjani korijen koromača, začinjen koricom naranče i bijelim vinom kao prilog bijeloj ribi.
Lukovice se također mogu izdubsti pa puniti i potom zapeći, a primamljivo jelo priprema se od narezane lukovice koromača poredane u tankom sloju na lim za pečenje, zatim prekrivene parmskom šunkom i posute sirom te krušnim mrvicama i zapečene dok povrće ne omekša, a šunka i krušne mrvice ne postanu hrskavi.
Ljubitelji domaćeg kruha koriste sjemenke koromača kao izvrstan dodatak tom pekarskom proizvodu jer ne samo da mu podiže okus nego i olakšava probavljivost.
Nudimo vam recept za jedan talijanski specijalitet s koromačem i srdelama.
Tjestenina sa srdelama i koromačem
Sastojci
500 g špageta
300 g srdela
300 g krušnih mrvica
300 g koromača (stabljike i lišće)
50 g grožđica
50 g pinjola
4 slana inćuna u ulju
1 luk
maslinovo ulje
svježe lišće koromača za ukras
sol
Priprema
Očistite koromač, skuhajte ga u slanoj vodi oko 20 minuta, ocijedite i nasjeckajte. Sačuvajte vodu za kuhanje tjestenine.
Srdelama uklonite glavu, utrobu i kost, isperite ih i nasjeckajte. Inćune sitno nasjeckajte. Nasjeckajte luk.
Namočite grožđice u toploj vodi 10 minuta, zatim ih ocijedite i osušite.
U tavi pirjajte luk na malo maslinovog ulja, po potrebi dodajte malo vode. Kad omekša, dodajte inćune i pirjajte ih dok se ne rastope. Dodajte srdele, pirjajte par minuta, zatim umiješajte koromač. Nakon nekoliko minuta dodajte grožđice, pinjole i malo vode od kuhanja koromača. Začinite solju.
Skuhajte špagete u vodi u kojoj se kuhao koromač, ocijedite ih i pomiješajte s umakom. Pustite da kratko odstoji.
Prepecite krušne mrvice na malo ulja i pospite po tjestenini. Ukrasite sjeckanim svježim koromačem i poslužite.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....