StoryEditorOCM
Spiza plusAntinutrijenti

Uvijek bacite vodu od kuhanja blitve, sadrži spoj koji mnogima škodi! Ima ga i u ovim vrstama povrća, ali ovo ga poništava

Piše K. V.
18. rujna 2025. - 19:16

Nema nikakve sumnje da je prehrana bogata povrćem najzdravija, a mediteranska prehrana se na svjetskoj razini ističe kao uzorna i možemo slobodno biti ponosni. No, svaka medalja ima dvije strane, pa tako i povrće uz obilje nutrijenata sadrži i neke antinutrijente koji nisu baš dobri za naše zdravlje, osobito kod osjetljivijih skupina.

Antinutrijenti su tvari prirodno prisutne u hrani. To nisu toksični spojevi, ali titulu anti zaslužile su jer ometaju apsorpciju ili probavu nekog nutrijenta pa je potrebno kontrolirati njihov unos. Jedan od najpoznatijih je tanin, a možda ste čuli i za oksalate.

Upravo o oksalatima je u ovom tekstu riječ. To su soli oksalne kiseline, antinutrijenti su jer ometaju apsorpciju kalcija, a pored toga pojedinci skloni bubrežnim kamencima bi posebno trebali pripaziti na njihov unos jer upravo oksalati pospješuju tu nemilu pojavu. Nalaze se u namirnicama koje mi u Dalmaciji redovito konzumiramo, a to su u prvom redu blitva i mahunarke. Pored ovo dvoje, nalazimo ih u cikli, špinatu, orašastim plodovima, nekim sjemenkama i žitaricama. Ali, to nipošto ne znači da trebate izbjegavati ove namirnice, upravo suprotno, samo se pridržavajte nekih pravila!

image
Nikola Vilic/CROPIX

Zapravo, većina tih pravila već je dio naše rutine. Uvijek je zanimljivo kako smo u naslijeđe dobili neke prakse koje je danas znanost objasnila. Pored toga, neke ustaljene kombinacije namirnica savršeno fukncioniraju u gastronomskom smislu i istovremeno su nutricionistički ispravne. 

Pa tako, želimo li smanjiti količinu oksalata u povrću koje je njima bogato najefikasnije je kuhati ga u vodi ili na pari. Voda izvuče čak 30 - 90 % oksalata iz povrća, a vodu od kuhanja treba baciti. Dakle, naša blitva na dalmatinski je zapravo nutricionistički vrlo ispravna, ali ako volite blitvu koja pliva u vodi bilo bi dobro da promijenite tu naviku!

Među namirnicama bogatim oksalatima su i mahunarke koje također čine temelj dalmatinkse prehrane. Da bi se iz njih efikasno odstranili oksalati potrebno ih je namakati prije kuhanja, zatim isprati i baciti vodu od namakanja.

image
Shutterstock

Dobro je i znati kako kombinirati namirnice da bi iskoristivost hranjivih tvari bila visoka. Uz namirnice bogate oksalatima treba jesti one bogate kalcijem, a tu se ističe mlijeko i mliječni proizvodi. Blitva na lešo servirana uz sir, špinat na mlijeku, razne kombinacije špinata i blitve u savijačama sa sirom.... Upravo to su vrlo ukusne i ustaljene kombinacije, a kako vidimo i zdravstveno ispravne!

Dakle, za većinu navedenih namirnica pravila već imate usvojena, pa su sigurne čak i za osjetljive pojedince. No, ako ste među njima ili netko vaš blizak, svakako bi trebalo pripaziti na unos oksalata, a to znači izbjegavati blitvu koja nije kuhana u vodi, a ako ipak ne možete odoljeti soparniku (sasvim razumljivo) barem se ograničite na koju fetu i popijte jogurt nakon jela!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. listopad 2025 15:58