Svi koji žele izgraditi snažne mišiće i postići izgled lijepo isklesanog tijela trebali bi obratiti pažnju i na prehranu. A mnogi to i rade, lako ćete ih prepoznati u trgovini, ne samo po mišićima nego i po sadržaju košarice: puna je puretine, pilećih prsa, svježeg sira...
Jednom riječju, proteina. No nije sve u proteinima, za izgradnju mišića bitno je biti u stanju dobro odraditi mukotrpan trening, a tu na scenu stupa kreatin.
Kreatin je prirodni spoj koji se nalazi pretežito u mišićima životinja, a služi za regeneraciju ATP-a (adenozin-trifosfata), molekule koja “daruje” energiju kod kratkih, intenzivnih napora. Premda se često uzima u obliku dodatka prehrani, tijelo ga i samo može sintetizirati iz određenih vrsta hrane, a ono što je dobro kod uzimanja ovog spoja iz prirodnih izvora je to što namirnice koje ga sadrže obično sadrže i druge važne nutrijente poput željeza, cinka, selena i vitamina iz B skupine.
Kada kreatin dolazi iz hrane, tijelo ga prima zajedno s ostalim tvarima i enzimski postupcima koji su “namješteni” za obradu prirodnih proteina. To može biti učinkovitije ili prirodnije nego da se koristi čist sintetički kreatin (iako i on ima svoju ulogu za sportaše).
Na popisu namirnica bogatih kreatinom visoko mjesto ima jedna vrsta mesa koju mnogi obožavaju, dok joj drugi ne bi prišli ni blizu, a riječ je o janjetini. Istraživanja su pokazala kako redovita konzumacija janjetine može pomoći u održavanju zaliha kreatina u mišićima, što je korisno ako se bavite tjelesnom aktivnošću, želite održavati snagu ili oporaviti se nakon treninga.
Stručnjaci često navode da je za većinu odraslih osoba potrebna doza održavanja od 3-5 grama kreatina dnevno ako se želi nadomjestiti ono što se koristi u tijelu i iz hrane, dok se, ako se želi brzo povećati zalihe kreatina u mišićima, koristi tzv. “loading faza”, primjerice 20-25 grama dnevno raspoređeno u više doza tijekom 5-7 dana.
Što se tiče janjetine, ona sadrži otprilike 0,5 do 1,2 grama kreatina na 100 grama mesa u ovisnosti o dijelu životinje, što znači da bi vam se isplatilo obogatiti jelovnik janjetinom. Nije li vam nikako po guštu, druga najbolja opcija su iznutrice, s otprilike jednakim udjelom kreatina po 100 grama, dok se najboljim prirodnim izvorom smatraju haringe, što je dobra vijest za one kojima iznutrice i janjetina nisu po guštu.
Ako ste se pak zaozbiljno uhvatili zadaće obogaćenja prehrane kreatinom, uz pojačanu konzumaciju spomenutih namirnica vjerojatno biste ipak trebali posegnuti i za kreatinom u obliku dodatka prehrani, ali, naravno, uz savjet liječnika ili nutricionista.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....