Kokosovo ulje neko se vrijeme smatralo čudotvornom namirnicom: spominjalo se da ubrzava metabolizam, da pomaže kod mršavljenja i da štiti srce.
Te tvrdnje nisu bile baš sasvim neutemeljene, a glavni razlog takvom vjerovanju bila je činjenica da ta vrsta ulja sadrži srednjelančane masne kiseline (MCT), koje se brže razgrađuju i troše kao energija, umjesto da se pohranjuju kao masnoća te pored toga imaju niz ljekovitih svojstava.
Je li kokosovo ulje zdravo?
Zbog MTC-a se smatralo da kokosovo ulje može pomoći u ubrzanju metabolizma i mršavljenju pa su ga rado koristili bodybuilderi te pobornici paleo i LHCF prehrane, no ono što se tada često prešućivalo jest činjenica da kokosovo ulje nije isto što i čisti MCT.
U njegovu ukupnom sastavu tih je korisnih masnih kiselina relativno malo (nipošto 50 posto, kako se nekoć vjerovalo), dok čak 80 do 90 posto sastava kokosovog ulja čine zasićene masnoće, a upravo one mogu povisiti razinu "lošeg" LDL kolesterola u krvi.
Kokosovo ulje i kolesterol
Iako kokosovo ulje istodobno može povećati "dobar" HDL kolesterol, ukupni učinak na zdravlje srca nije niti približno povoljan kao kod maslinova, repičina i drugih nezasićenih ulja.
Zbog toga se danas kokosovo ulje preporučuje samo konzumirati povremeno i u manjim količinama, ponajprije zbog okusa, a ne zbog zdravstvenih prednosti. Ako tražite masnoću za kuhanje i začinjavanje hrane koja doista pomaže u održavanju zdravlja srca i krvnih žila, a pritom se dobro ponaša prilikom zagrijavanja, maslinovo ulje i dalje ostaje najbolji izbor.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....