StoryEditorOCM
Spiza pluszablistajte

Za snažne mišiće, dobru probavu te zdravu kožu i kosu, jedite ovu žitaricu. Naši su je stari obožavali, evo par ideja

Piše T. S. M.
11. travnja 2025. - 10:19

Pojačali ste treninge ili krenuli u teretanu pa tražite dobar proteinski prah, u potrazi ste za novom kremom za lice ili maskom koja će vam kosu učiniti bujnijom i ljepšom, ono što vam zapravo treba ne nalazi se u specijaliziranoj prodavaonici ni u drogeriji. Nažalost, vjerojatno vam se ne nalazi ni u kuhinji, iako je vašoj baki bilo jedna od nezaobilaznih namirnica. 

Jedna sasvim obična žitarica, kojoj je popularnost u lulinarstvu nezasluženo opala, mogla bi biti savršen prirodan, ukusan i pristupačan način da poboljšate svoje zdravlje iznutra i izvana. Riječ je o ječmu. Ova drevna žitarica, poznata još iz vremena Babilonaca i Egipćana, pristupačan je saveznik zdrave prehrane i ljepote. I to s razlogom.

Ječam je izvor niza vrijednih hranjivih tvari, a posebno se ističe po sadržaju lizina – esencijalne aminokiseline koja igra ključnu ulogu u održavanju snažnih mišića, zdravlja kože i stvaranju kolagena, proteina zaslužnog za čvrstoću i elastičnost tkiva. Budući da naše tijelo ne može samo proizvesti lizin, važno je redovito ga unositi putem hrane, a ječam – iako žitarica – u tome može biti vrijedan izvor, osobito ako se kombinira s mahunarkama i drugim biljnim proteinima.

Lizin potiče apsorpciju kalcija, ubrzava oporavak nakon tjelesne aktivnosti i sudjeluje u regeneraciji stanica, što je presudno za izgradnju i očuvanje mišićne mase. Osim toga, igra važnu ulogu u sintezi kolagena – strukturalnog proteina koji povezuje, obnavlja i učvršćuje tkiva u koži, zglobovima i kostima. Rezultat? Čvrsta, elastična koža, zdraviji zglobovi i opće bolje fizičko stanje.

image
Frederique Bidault/Biosphoto Via Afp

No, ječam ne djeluje samo na razini mišića i kože. Zahvaljujući visokom udjelu vlakana, osobito beta-glukana, iznimno je koristan za probavu. Potiče rad crijeva, smanjuje upale i poboljšava ravnotežu crijevne mikroflore. Redovita konzumacija ječma može pomoći u regulaciji kolesterola i šećera u krvi, pridonoseći zdravlju srca i stabilnoj energiji tijekom dana.

Na kraju, ječam je i izvor minerala poput cinka, bakra i selena, koji su poznati saveznici lijepe i snažne kose, zdravih noktiju i otpornog imunološkog sustava. Zajedno s lizinom i vlaknima, ovi mikronutrijenti čine ječam pravim malim superjunakom na tanjuru.

Uključivanjem ječma u svakodnevnu prehranu – bilo kao dodatka juhama, u obliku kaše, salata ili čak zamjene za rižu – ulažete u svoje zdravlje na prirodan i održiv način. I, što je najljepše, vaše tijelo će vam to brzo pokazati: kroz više energije, bolju probavu, snažnije mišiće i kožu koja zrači iznutra.

Ječam možete koristiti u većini recepata za rižote, možete ga dodati u povrtne i mesne juhe umjesto tjestenine, ubaciti ga u variva i jela poput graha, a može vam poslužiti i kao brašno za pripremu kruha i peciva. Jedan od najjednostavnijih načina za uključiti ga u prehranu je u kašicama za doručak koje možete nadopuniti drugim korisnim sastojcima poput voća i orašastih plodova te jogurta i meda.

Donosimo ideju za jedan takav doručak koji se lako priprema, a savršen je obrok za zdrav početak dana -  kremast, zasitan, bogat vlaknima, antioksidansima i, naravno, lizinom. Ako vam se ne sviđa ideja o kuhanju zrnja ječma unaprijed, poslužite se pahuljicama ječma koje možete koristiti odmah ili nakon 15-ak minuta namakanja u vodi ili mlijeku.

Ječam s jogurtom, medom i bobičastim voćem

Sastojci

80-100 g grčkog jogurta (ili biljni jogurt, po želji)
80 g kuhanog ječma 
1 žličica meda ili javorovog sirupa
1 žličica chia sjemenki ili mljevenog lana 
prstohvat cimeta ili kardamoma
šaka svježih ili smrznutih malina ili borovnica
nekoliko oraha, badema ili žlicu maslaca od badema

Priprema:

Zagrijte prethodno kuhani ječam u manjem lončiću s malo vode ili biljnog mlijeka, dok ne postane topao i mekan.

Umiješajte jogurt, med i začine, pa dobro promiješajte dok ne dobijete kremastu smjesu.

Dodajte bobičasto voće na vrh, pa pospite chia sjemenkama i, ako želite, orašastim plodovima.

Po želji dodajte nekoliko kapi ekstrakta vanilije za dodatnu aromu.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. listopad 2025 10:04