StoryEditorOCM
Spiza pluspuna ga je dalmacija

Zaboravljeno povrće zdravije i od špinata: raste posvuda, ali mnogi ga smatraju korovom. Otkrijte to nutritivno blago

Piše K. V.
2. kolovoza 2025. - 08:05

Tušt (Portulaca oleracea), poznat i kao portulak, pur, teleća trava ili gospojica, jedna je od onih biljaka koje ljudi redovito čupaju iz vrta, nesvjesni koliko su upravo čupali supernamirnicu. Tušt je otporna, sočna, puzava biljka koja raste po vrtovima, uz rubove staza, među pločama i na zapuštenim mjestima. No osim što je izuzetno izdržljiv, tušt je i prehrambeno vrijedan. 

image
Shutterstock

Njegova nutritivna vrijednost zaista oduševljava. Sadrži vitamine A,C i E, antioksidanse, minerale klij, kalcij, željezo, magnezij i cink, a omega 3 masnih kiselina ima više nego bilo koje lisnato povrće, uključujući i špinat! 

Tušt ima blago kiselkast, osvježavajući okus i lagano sluzavu teksturu kad se termički obradi zbog čega se dobro slaže s krumpirom, mahunarkama i jajima. Može se koristiti sirov, kuhan, pirjan, ukiseljen... Sjajno se slaže kombiniran sirov u raznim salatama s rajčicama, feta sirom ili skutom, maslinovim uljem, kuhanim jajetom... Ali odličan će biti i u fritaji! 

image
Privatni album

U Dalmaciji tušt nije nepoznata namirnica, nađe se u mišanci, a najčešće ćete čuti da se samostalno jede u salati s tvrdo kuhanim jajetom, poput šparoga. No, možda niste znali, ali tušt se koristi u brojnim svjetskim kuhinjama, često kao sastojak tradicionalnih jela.

U Grčkoj i na Cipru dodaje se salatama i jelima sličnima tzatzikiju, a rado se stavlja i u omlete. U Turskoj se najčešće kuha s rižom, lukom i rajčicom ili se poslužuje kao hladno predjelo začinjeno limunovim sokom i maslinovim uljem. Meksikanci ga pripremaju u jelima s umakom od rajčice i čilija, osobito u kombinaciji s jajima ili svinjetinom. U Indiji se tušt koristi u juhama, curryjima i varivima s lećom, osobito u južnim krajevima gdje su začinjena vegetarijanska jela svakodnevica.

image
Privatni album

Tušt je najbolje brati dok je mlad, dok su stabljike još mekane i sočne. Birajte biljke koje rastu u čistom, netretiranom tlu, daleko od prometnica i zagađenih površina. Nakon branja, čuvajte ga u hladnjaku zamotanog u vlažnu krpu ili u kutiji s poklopcem – na taj način ostat će svjež 3 do 5 dana. Ako imate veće količine, tušt možete blanširati i zamrznuti, a odličan je i kao zimnica – ukiseljen s češnjakom i octom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. listopad 2025 07:29