StoryEditorOCM
Spiza plusbogatstvo okusa

Zanemareno voće spašava probavu i pomaže kod alergija, a najbolje je - s mesom! Evo odličnog recepta za sočno pečenje

Piše Tea Sumić Miletić
1. listopada 2025. - 12:05

Dok nas ljetno voće, poput lubenice i grožđa, ugodno osvježava i najbolje nam prija dobro rashlađeno, jesensko je voće kao stvoreno za kuhanje i pečenje. No, dok su nam jabuke i šljive često pri ruci kad radimo štrudele, pite i marmelade, jedne vrste voća danas se rijetko sjetimo.

image
Thomas Banneyer/Dpa Picture-alliance Via Afp

Dunje su nkoć bile puno češće u uporabi, a svi oni koji vole uživati u gurmanskim zalogajima, ali također drže i do zdravlja, ovo bi voće trebali uključiti u prehranu. Dunje imaju zanimljiva nutritivna i ljekovita svojstva. Bogate su vitaminom C, kalijem i bakrom, a sadrže i znatnu količinu vlakana ključnih za uredno funkcioniranje probavnog sustava, ali i za ublažavanje tegoba poput proljeva ili iritacija želuca.

Ublažavaju simptome alergije

Dunje mogu ublažiti simptome alergije poput curenja nosa i problema s disanjem, a pokusi na životinjama pokazali su i povoljan učinak na alergijski dermatitis, no još nije potvrđeno vrijedi li to i za ljude.

image
Catherine Fruhinsholz/Biosphoto Via Afp

Dunje se u tradicionalnoj medicini često spominju i kao korisne za dišni sustav, jer topli pripravci od dunje smiruju kašalj i grlobolju, dok njihovi antioksidansi pomažu u jačanju imuniteta.

Ispecite ih!

Sirove dunje su vrlo trpke i tvrde pa se rijetko jedu na taj način. Najčešće se koriste kuhane ili pečene, jer uslijed termičke obrade omekšaju i razviju ugodnu aromu. Od njih se rade kompoti, pekmezi, želei i poznati sir od dunja (kotonjata ili kotonjada). Također, mogu se dodavati u kolače, ali i u slana jela. Za pečenja su pravo otkriće jer svojom kiselkasto-slatkom aromom odlično prate masnije i aromatičnije vrste mesa.

image
Pierre Cabannes/Foodcollection Via Afp

Najbolje se slažu sa svinjetinom i patkom. Patka ili svinjetina, posebno plećka ili vrat, imaju dovoljno masnoće da bi im svježina dunje dala lijepi balans, dok lagana, voćna nota u okusu dunje može uspješno zasjeniti nekima neugodnu aromu koju spomenute vrste mesa katkad znaju imati.

Predlažemo vam da iskušate kako se ljube dunje i svinjetina, imamo recept za pečenje koje će vas oduševiti aromom i sočnošću.

Pečena svinjetina s dunjama

Sastojci:

1,5 kg svinjske plećke ili vrata
200 ml bijelog vina
200 ml temeljca 
2 žlice meda
2 žlice maslinova ulja ili svinjske masti
3 dunje
3 luka
3 češnja češnjaka
2 grančice ružmarina
sol, papar

Priprema:

Meso natrljajte solju i paprom te lagano premažite uljem ili mašću. Stavite ga u vatrostalnu posudu ili lim za pečenje. Oko mesa rasporedite narezane dunje (na četvrtine ili osmine), krupno sjeckani luk i cijele, lagano zgnječene češnjeve češnjaka.

Prelijte sve vinom i temeljcem, dodajte med i grančice ružmarina. Pokrijte posudu aluminijskom folijom i pecite na 170 °C oko 2 sata. Povremeno podlijevajte vlastitim sokom. Nakon toga maknite foliju, pojačajte temperaturu na 200 °C i pecite još 20-ak minuta dok se ne stvori lijepa korica.

Meso narežite na ploške i poslužite s pečenim dunjama i sokom od pečenja. Kao prilog izvrsno idu pečeni krumpiri ili pire, a može i jednostavna salata od kupusa da jelo ostane osvježavajuće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. listopad 2025 19:02