Litru običnog mlijeka (onoga s 2,8 posto mliječne masti) u domaćim trgovinama možete kupiti već za 70 centi, maksimalno za euro, a litru jogurta ćete teško naći po cijeni nižoj od dva eura. Često košta i znatno više. Pa zašto onda ne napraviti domaći jogurt?!
Za prvi put dovoljno vam je uzeti dvije do tri žlice čvrstog kupovnog jogurta i litru mlijeka, a svaki idući put možete koristiti vaš domaći jogurt kako biste napravili novi! Ako ste "jogurtaši" ušteda na mjesečnoj razini će biti poprilična, a za napraviti domaći jogurt doslovno vam treba par minuta.
Recept ćete lako zapamtiti.
Domaći jogurt
Sastojci:
litra mlijeka
tri žlice čvrstog jogurta
Priprema
Ulijte mlijeko u lonac i zagrijte ga do temperature tople kupke, tako da možete uroniti prst bez nelagode. U zdjelici pomiješajte tri žlice jogurta s malo toplog mlijeka, a zatim tu smjesu dodajte u ostatak mlijeka. Lagano promiješajte. Pokrijte lonac poklopcem i stavite ga u pećnicu prethodno zagrijanu na 100 °C, zatim pećnicu isključite i ostavite jogurt da stoji šest do deset sati. Što dulje stoji, to će biti gušći. Nakon toga ga lagano promiješajte i premjestite u hladnjak na nekoliko sati da se ohladi.
Naravno, uvijek možete staviti i više mlijeka i više jogurta, ovisno o tome koliko ga trošite, a u nastavku pogledajte kako to radi Maja Jalšovec, poznata amaterska kuharica koju je javnost imala priliku upoznati u Masterchefu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....