StoryEditorOCM
ZdravljePetra Mijić

Hit je u prehrani; nutricionistica objašnjava što je fermentirana hrana i zašto je iznimno korisna za ljudsko zdravlje

Piše Vanesa Lipanović Tenžera
16. listopada 2025. - 17:51
Petra Mijić, nutricionistica: Fermentacija je biokemijski proces u kojem mikroorganizmi razgrađuju organske spojeve poput šećera i škroba, stvarajući pritom nove spojeve koji su često probavljiviji i bogatiji hranjivim tvarimaAfp, Marko Miščević/Cropix, Privatni album

U doba kad trgovine vrve industrijski prerađenim namirnicama, mnogi se sve češće vraćaju – starim metodama. Fermentirana hrana najnoviji je hit među ljubiteljima zdrave prehrane koja sve češće puni police trgovina, ali njezini korijeni sežu daleko u prošlost.

Još su stari Egipćani fermentirali kruh i pivo, Kinezi sojin umak, a Rimljani koristili fermentirane ribe za pripremu garuma – umaka koji se smatra pretečom današnjeg umaka od inćuna​. Na Mediteranu, gdje klima nije uvijek bila naklonjena dugotrajnom skladištenju hrane, fermentacija je bila spas.

– Sam proces je važan zbog organoleptičkih svojstava hrane, ali i zbog produljenja roka trajanja određenih namirnica. Primjerice, jogurt je dobar primjer, jer laktoza, mliječni šećer u mlijeku, fermentira u mliječn...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. listopad 2025 02:06