StoryEditorOCM
Zdravljetanka granica

Nutricionistica i gastroenterolog upozoravaju na unos proteina: Ako se ne zna prava mjera, možete uništiti jedan organ!

Piše Vanesa Lipanović Tenžera
27. kolovoza 2025. - 09:07
Dr. Piero Marin Živković, gastroenterolog: Kanimo li nabaviti proteine u prahu, valja dobro pripaziti. Zabilježeni su slučajevi kontaminacije teškim metalima, pesticidima, nelegalnim stimulansima i hormonskim spojevima. Mnogi dodaci sadrže i zaslađivače i aditive koji mogu iritirati probavni sustavPrivatni album, afp

Proteini su već dugo vremena "hit" kad je riječ o zdravoj prehrani – i ne čudi stoga što ovu riječ sve više susrećemo na policama trgovina – bilo da se radi o prahu, proteinskim napitcima, mliječnim desertima ili gotovim mesnim jelima. Ipak, činjenica da nije sve na čemu piše protein zapravo i zdravo, nekako nam prođe ispod radara.

Što su to proteini, kako ih konzumirati i koliko nam je proteina potrebno, upitali smo nutricionisticu Dubravku Kovačević i gastroenterologa Piera Marina Živkovića

– Proteini su temeljni nutrijenti za stvaranje enzima, hormona, neurotransmitera i strukturalnih komponenti stanica. Probava počinje u želucu djelovanjem pepsina u želučanoj kiselini, a nastavlja se u tankom crijevu enzimima gušterače (tripsin, kimotripsin, karboksipeptidaze)....

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. listopad 2025 21:56