Stručnjaci sve glasnije upozoravaju da prekomjerna konzumacija šećera i raznih sladila loše utječu na zdravlje djece i adolescenata. Sada najnovije istaživanje tajvanskog sveučilišta dodatno potvrđuje da bi bilo razumno detaljnije proučiti vezu između česte konzumacije sladila u hrani i piću, jer ona mogu značajno povećati rizik od ranog puberteta kod djece.
Rizik je još izraženiji kod djece s genetskom predispozicijom, koja, osim šećera, redovito konzumiraju umjetna sladila poput aspartama, sukraloze i prirodnog sladila glicirhizina, prisutnog u korijenu sladića.
Količina konzumiranih sladila također igra važnu ulogu - što više djeca konzumiraju, veći je rizik od preranog puberteta. Znakovi puberteta obično se pojavljuju između 8. i 13. godine kod djevojčica, a između 9. i 14. godine kod dječaka. Prijevremeni pubertet je kada se znakovi spolnog sazrijevanja pojavljuju prije spomenutih dobnih granica.
Kako je u priopćenju za javnost naglasila glavna istraživačica dr. Yang-Ching Chen, profesorica obiteljske medicine u gradskoj bolnici Wan Fang i Medicinskom sveučilištu Taipei u Tajvanu, ovo je jedna od prvih velikih studija koja povezuje moderne prehrambene navike – posebno unos sladila – s genetskim čimbenicima i razvojem preranog puberteta.
U svojim prethodnim istraživanjima već je potvrdila da određena sladila mogu izravno utjecati na hormone i crijevnu mikrobiotu povezanu s ranim pubertetom: sintetičko sladilo kalijev acesulfam (poznat u Europskoj uniji kao E950) potiče oslobađanje hormona povezanih s pubertetom, dok glicirhizin mijenja ravnotežu crijevnih bakterija i utječe na gene povezane s pubertetom.
"To sugerira da dječja prehrana – posebno proizvodi sa sladilima – imaju iznenađujući i snažan utjecaj na njihov razvoj", kazala je.
Razlike između dječaka i djevojčica
Kao dio studije, istraživači su analizirali podatke više od 1400 tinejdžera na Tajvanu, od kojih je 481 dijagnosticiran centralni preuranjeni pubertet (CPP). Ovo stanje nastaje kada djetetov mozak prerano oslobađa hormon koji oslobađa gonadotropin, što potiče testise ili jajnike da počnu proizvoditi spolne hormone.
Djeca s preuranjenim pubertetom u početku brzo rastu, ali njihov rast ranije prestaje, što često dovodi do niže konačne visine u odrasloj dobi. Također imaju veći dugoročni rizik od kardiovaskularnih bolesti, nekih vrsta raka i dijabetesa tipa 2.
Istina o šećeru
Studija je koristila upitnike i uzorke urina za procjenu unosa različitih sladila. Također je identificirala moguću genetsku predispoziciju za rani pubertet putem genetskog testiranja. Pronašli su ne samo vezu između određenih sladila i preuranjenog puberteta, već i razlike među spolovima: kod dječaka je veći rizik uglavnom bio povezan s konzumacijom umjetnog sladila sukraloze, dok je kod djevojčica rizik povećan glicirizinom, sukralozom i dodanim šećerima.
Rezultati ukazuju na spolne razlike u načinu na koji zaslađivači utječu na dječake i djevojčice, što je važan napredak u razumijevanju individualiziranih zdravstvenih rizika, ističu istraživači.
Kako bi se izbjegla nepotrebna panika među roditeljima, važno je napomenuti da je ovo opservacijska studija koja ne dokazuje izravnu uzročno-posljedičnu vezu između zaslađivača i ranog puberteta. Nadalje, istraživanje je predstavljeno samo na stručnom kongresu i morat će biti objavljeno u recenziranom znanstvenom časopisu kako bi se nalazi potvrdili kao konačni.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....