Smoothieji su brz i jednostavan način da unesete svojih “5 dnevnih porcija voća i povrća”. No nova istraživanja sugeriraju da ih možda pripremate na pogrešan način.
Znanstvenici s University of California u Davisu otkrili su da kombinacija određenih voćki u smoothieju može utjecati na to koliko hranjivih tvari vaše tijelo stvarno apsorbira. Posebno su iznenađeni rezultatima vezanim uz bananu, piše Daily Mail.
Istraživanje je pokazalo da dodavanje banane u smoothie može značajno smanjiti apsorpciju flavanola – prirodnih spojeva biljnog podrijetla s antioksidativnim svojstvima, poznatih po tome da podržavaju zdravlje srca i mozga.
„Bili smo šokirani kad smo vidjeli koliko brzo jedna banana smanjuje razinOvau flavanola u smoothieju i njihovu apsorpciju u tijelu“, rekao je Javier Ottaviani, glavni autor studije. „Ovo pokazuje koliko priprema hrane i kombinacije sastojaka mogu utjecati na to koliko hranjivih tvari tijelo zapravo koristi.
Flavanoli i voće – što trebate znati
Flavanoli su dio šire skupine biljnih spojeva zvanih polifenoli, koji su prisutni u hrani poput jabuka, krušaka, borovnica, kupina, grožđa i kakaa. Dosad se nije znalo koliko miješanje voća s drugim sastojcima utječe na apsorpciju ovih korisnih spojeva.
U eksperimentu, sudionicima je najprije dana kapsula s flavanolima, a potom su pili smoothie od banane ili bobičastog voća. Mjerenjem razina flavanola u krvi i urinu otkriveno je da su osobe koje su konzumirale bananin smoothie imale 84% niže razine flavanola.
Ovaj učinak povezan je s enzimom polifenol oksidazom (PPO), koji ne samo da uzrokuje tamnjenje banane nakon guljenja, već i smanjuje sposobnost tijela da apsorbira flavanole.
Što dodati umjesto banane
Istraživači preporučuju da bananu u smoothieju zamijenite voćem s niskom razinom PPO, poput ananasa, naranči, manga ili dodavanjem jogurta. Ako ipak ne možete zamisliti svoj jutarnji smoothie bez banane, savjet je da je ne kombinirate s namirnicama bogatim flavanolima, prenosi Daily Mail.
U zaključku studije objavljene u časopisu Food & Function, autori ističu:
„Prilikom preporuke voća i povrća te biljnih proizvoda za zdravlje, važno je uzeti u obzir ne samo vrste namirnica, već i način njihove pripreme, skladištenja i konzumacije kako bi se maksimizirao njihov pozitivan učinak na zdravlje. Trenutno postoji malo informacija o ovoj temi.“
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....