Dok žurimo na posao s kavom u ruci, rijetko razmišljamo o tome kakvu cijenu plaćamo zbog preskočenog doručka, ali mnoga istraživanja otkrivaju zabrinjavajuće veze između ove sve češće navike i ozbiljnih zdravstvenih problema.
U sve bržem tempu života, doručak je postao prvi žrtvovan obrok dana. Istraživanje Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo iz 2015./2016. godine pokazalo je da čak 22,9 posto školske djece u Hrvatskoj ne jede svakodnevno doručak. Prema nacionalnom istraživanju iz 2018. godine, kruh s namazom (30,4 posto) i peciva (22,2 posto) dominiraju hrvatskim doručkom, dok su žitarice na trećem mjestu (16,1 posto). Ono što mnogi smatraju bezazlenom navikom, prema znanstvenim istraživanjima predstavlja ozbiljan rizik za zdravlje.
Srčane bolesti
Istraživanje provedeno na Harvardu 2013. godine pokazalo je alarmantne rezultate. Muškarci koji redovito preskaču doručak imaju čak 27 posto veći rizik od srčanog udara ili smrti uslijed koronarne bolesti srca u odnosu na one koji redovito jedu jutarnji obrok.
"Oni koji ne doručkuju općenito su gladniji kasnije tijekom dana i jedu više hrane navečer, što može dovesti do metaboličkih poremećaja", objasnili su tada znanstvenici.
Nekoliko je istraživanaj potvrdilo nalaze harvardske studije, pokazujući jasnu vezu između preskakanja doručka i povećanog rizika od kardiovaskularnih bolesti. Istraživanja povezuju ovu naviku s nepovoljnim lipidnim profilima, visokim krvnim tlakom i metaboličkim sindromom.
Dijabetes
Za osobe s dijabetesom tipa 2 preskakanje doručka predstavlja posebno opasan rizik. Istraživanje Sveučilišta u Tel Avivu pokazalo je da dijabetičari koji preskoče doručak tijekom cijelog dana imaju skokove glukoze u krvi.
Naime, kada se preskoči doručak, šećer u krvi padne i organizam ulazi u stanje hipoglikemije. Ovaj začarani krug dovodi do prejedanja tijekom dana. Umjesto jedne porcije, gladni organizam zahtijeva više hrane, što dodatno destabilizira razinu šećera u krvi i može dovesti do debljanja.
Mentalno zdravlje
Jedno od najnovijih otkrića tiče se veze između preskakanja doručka i mentalnog zdravlja. Studija provedena na 21.972 studenata iz 28 zemalja dovela je do zabrinjavajućih rezultata. Studenti koji preskaču doručak rjeđe imaju odlične ocjene i češće prijavljivaju simptome lošeg mentalnog zdravlja.
Istraživanje objavljeno u časopisu Diabetes, Metabolic Syndrome and Obesity dodatno potvrđuje ove nalaze, navodeći da je preskakanje doručka povezano s 10 od 15 rizičnih ponašanja za zdravlje i svim pokazateljima lošeg mentalnog zdravlja.
Metabolički kaos
Studije pokazuju da je prevalencija abnormalnih metaboličkih ishoda veća među onima s nepravilnim navikama doručkovanja. Istraživanje na 21.192 sudionika pokazalo je da redovito doručkovanje konzumira tek 56,4% ispitanika, dok ostali riskiraju metaboličke poremećaje.
Preskakanje doručka također uzrokuje metaboličke poremećaje, odnosno dovodi organizam u stanje stresa koje se manifestira kroz poremećaje regulacije šećera u krvi, povećanu proizvodnju stresnih hormona, usporavanje metabolizma i povećano nakupljanje masnoće, posebno u abdominalnoj regiji.
Što činiti?
Stručnjaci preporučuju da se doručak nikada ne preskače, bez obzira na vremenski pritisak. Čak i jednostavan obrok koji uključuje proteine, zdrave ugljikohidrate i vlakna može značajno smanjiti zdravstvene rizike. Nutricionisti upozoravaju da će se preskakanje doručka vrlo brzo odraziti na vaše zdravlje, liniju i sveukupnu energiju i produktivnost organizma.
Preskakanje doručka nije bezazlena navika, već ozbiljan rizik za zdravlje koji može dovesti do srčanih bolesti, dijabetesa, mentalnih problema i kognitivnih poremećaja. U vremenu kada se zdravlje smatra najvećim bogatstvom, možda je vrijeme da ponovno razmislimo o tome koliko nam je važnih tih deset minuta ujutro za pripremu obroka koji može spasiti naš život.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....