StoryEditorOCM
S mora i krajaBiodinamički orar

Pelješkom vinogradaru Mjesec i zvijezde određuju pravo vrijeme za berbu plavca malog; ‘U početku sam bio skeptičan...‘

Piše Stanislav Soldo
22. rujna 2025. - 11:39
Berba plavca malog u vinogradu Alenka Radovića na Dingaču priča je koja završava u Istri: tamo će se prvi put dvije sorte iz dva različita podneblja stopiti u vrhunsko vinoVojko Bašić/Cropix

„Svaku lozu hvali, plavac mali sadi“ - uzrečica je to koja se generacijama prenosi među pelješkim vinogradarima.

I nije slučajna. Plavac mali raste tamo gdje drugo ništa ne može - na strmim, kamenitim padinama, u šačici škrte zemlje obasjane suncem koje se lomi od morske površine. I ne samo da uspijeva, nego s pozicija Dingača daje vina koja su odavno pronijela slavu Pelješca među svjetskim vinoljupcima.

Trsovi su ove godine bogato rodili - u prosjeku po dvadesetak deka po lozi, što znači da je urod vrhunski. Bobice su zdrave, a slador se penje do oko 20, pa vinogradari s pravom zadovoljno trljaju ruke.

Berba na Dingaču

Ali ovdje, ponad mora, brati grožđe nije nimalo lako. Ravno je to planinarskoj avanturi. Strmine od gotovo 45 stupnjeva dopuštaju prolaz samo najvješ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. listopad 2025 07:39