Želja za grickalicama i slatkišima nije samo stvar volje. Često je rezultat hormonske neravnoteže, brzih fluktuacija šećera u krvi ili nedostatka određenih hranjivih tvari. Ako pojedemo obrok s puno jednostavnih ugljikohidrata, šećer u krvi brzo raste, ali i vrlo brzo pada. Rezultat je iznenadna glad i žudnja za slatkišima. Stres i nedostatak sna također mogu uzrokovati da naše tijelo vapi za brzim izvorom energije.
Uravnotežen jelovnik stoga je od velike važnosti, jer pravilnim omjerom proteina, vlakana i zdravih masti postižemo da smo dulje siti, a želja za grickalicama postupno se smanjuje.
Osnovni principi jelovnika za manji apetit
- Proteini u svakom obroku: produžuju sitost i stabiliziraju šećer u krvi.
- Puno vlakana: povrće, cjelovite žitarice, mahunarke.
- Zdrave masti: orašasti plodovi, sjemenke, avokado, visokokvalitetno maslinovo ulje.
- Redoviti obroci: preskakanje obroka često dovodi do prejedanja navečer.
- Hidratacija: žeđ se često zamjenjuje glađu.
Praktični prijedlozi za tjedni jelovnik
Ponedjeljak
Doručak: zobena kaša s grčkim jogurtom, chia sjemenkama i borovnicama
Ručak: pečena pileća prsa, kvinoja, salata od zelenog povrća
Večera: povrtna juha s lećom i kruhom od cjelovitih žitarica
Utorak
Doručak: omlet sa špinatom i rajčicama, tost od cjelovitih žitarica
Ručak: pečeni losos, kriške krumpira, kuhana brokula
Večera: salata sa slanutkom, feta sirom i maslinovim uljem
Srijeda
Doručak: smoothie s bananom, špinatom, lanenim sjemenkama i bademovim mlijekom
Ručak: pureći file, kaša od heljde, pečeno povrće
Večera: tjestenina od cjelovitih žitarica s umakom od povrća i pestom
Četvrtak
Doručak: grčki jogurt s orasima i žlicom meda
Ručak: salata od tune s grahom i rikulom
Večera: pita od povrća sa svježim sirom, rikulom sa strane
Petak
Doručak: zobena kaša s malinama i žlicom maslaca od kikirikija
Ručak: pečena pastrva, kaša od prosa, špinat
Večera: varivo s grahom, kukuruzom i paprikom
Subota
Doručak: palačinke od cjelovitih žitarica s jogurtom i bobičastim voćem
Ručak: pileći curry sa smeđom rižom
Večera: pečeno povrće s humusom i kruhom od cjelovitih žitarica
Nedjelja
Doručak: kajgana s avokadom na tostu od cjelovitih žitarica
Ručak: goveđa juha, pečenka s krumpirom i povrćem
Večera: salata s dimljenim lososom, kuhanim jajetom i orašastim plodovima
Pravi jelovnik nije dijeta, već način da se tijelu osiguraju hranjive tvari kako ne bi tražilo brza rješenja u obliku grickalica i slatkiša. Kombiniranjem proteina, vlakana i zdravih masti te redovitom prehranom osjećat ćete manje napadaja gladi i imat ćete više energije tijekom cijelog dana.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....