Lovre Odak, stipendist udruge Šefovi kuhinje mediteranskih i europskih regija (ŠKMER) i voditelj dječjih radionica, ponovno je ostvario zapažen rezultat na međunarodnom kulinarskom natjecanju. Na XII. Međunarodnom gastro-turističkom festivalu u Nišu, gdje se natjecalo više od 350 kuhara iz desetak zemalja, osvojio je tri zlatne medalje te pehar za najbolje juniorsko jelo od tjestenine.
Mladi Splićanin natjecao se u trima od osam mogućih kategorija – rižotima, jelima od ribe i tjestenini. Pripremao je rižoto od kozica i kapesanti, file brancina s kremom od celera, sotiranim komoračem i ribljim jusom, te raviole punjene šumskim gljivama i pancetom, uz jus od piletine. Trideset i tri međunarodna suca ocjenjivala su jela po tehnikama, prezentaciji, okusu i kreativnosti. Lovrini ravioli posebno su ih oduševili i upravo su mu oni donijeli pehar.
Lovre je završio obrazovanje za kuhara u Turističko-ugostiteljskoj školi u Splitu, a kao polaznik ŠKMER-ovog programa za stipendiste, nedavno je postao i zaposlenik udruge.
Rekao je: „Nakon što sam završio redovito školovanje, a vidio sam članak za stipendiranje mladih i prijavio se, dolazio sam na ispomoć, educirao se i kasnije sam zaposlen u ŠKMER-u. Tu se stvarno nauči puno – od klasike do moderne kuhinje i detaljnom pristupu kuharstvu. Kao član udruge krenuo sam i na međunarodna natjecanja, pa sam osvojio titulu juniorskog prvaka na 2. Dubrovnik Royal Gourmetu u veljači te nedavno i prvo mjesto među juniorima na 20. Biseru mora u Supetru. Sad sam u Nišu dobio tri zlatna odličja i pehar, što je još jedna potvrda da sam na dobrom putu. Naime, u planu mi je nastaviti se educirati, proći sve aspekte kuhinje – od hotelske do brodske kuhinje – te raditi u restoranima visoke kuhinje. Svakako mi je uzor moj stariji kolega iz ŠKMER-a Petar Vlak, a u svjetskim okvirima jako mi se sviđa što i kako radi engleski chef Marco Pierre White.“
Lovre se za kuharstvo zainteresirao vrlo rano – počeo je gledati kulinarske emisije već s pet godina, a kasnije je pomagao u pripremi ručkova kod kuće. Vremenom je počeo i sam pripremati jela. Ističe da ga je u kuharstvo dovela čista ljubav prema tom pozivu i svemu što on nosi – uključujući natjecanja koja smatra ključnima za stjecanje i razmjenu iskustava te provjeru znanja pred međunarodnim sucima.
Dodao je: „Za Niš sam se sam pripremao, a jedino od jela rižot sam radio ranije. Imao sam nekih grešaka – recimo, temeljac mi je bio preslan, pa sam ga morao ublažiti medom. Dobio sam pehar za najbolju tjesteninu među juniorima, a mislim da je presudilo to što sam radio domaće raviole u koje su se savršeno uklopile panceta, piletina i gljive – dakle, jednostavne namirnice, ali sve uz korištenje modernih tehnika.“
Festival u Nišu, koji organizira Udruženje ugostiteljskih i turističkih djelatnika, još se jednom potvrdio kao važna međunarodna kulinarska platforma i prostor razmjene znanja među profesionalcima.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....