Vrhunski chefovi i iskusne domaćice dat će vam isti savjet kad ih pitate koja je tajna pripreme najukusnijih jela: koristite puno luka i dobro ga prodinstajte. Dinstanjem luka dolazi do njegove karamelizacije, što ga čini slađim i daje mu lijepu boju, a jelima u kojima je iskorišten kao baza onaj prepoznatljiv domaći okus i gusti, fini šug kojeg je užitak pomazati komadom kruha.
Nažalost, karameliziranje odnosno dinstanje luka poprilično je dugotrajan posao ako ga želite odraditi kako treba. Za najbolji rezultat luk je potrebno dugo pirjati na laganoj do umjerenoj vatri uz marljivo miješanje, jer bi ga, s obzirom na to da je pun šećera, visoke temperature i izostanak miješanja vrlo lako mogli pretvoriti u nešto što nitko ne bi poželio, a ni smio pojesti.
...
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....