StoryEditorOCM
Savjetitekstura i okus

Cijeli život pogrešno pripremamo tikvice! Ako su vas ikad razočarale jer su ispale gnjecave i bljutave, pokušajte ovako...

Piše T. S. M.
11. lipnja 2025. - 10:00

Tikvice su relativno povoljna namirnica puna vitamina i minerala, a zbog svog blagog okusa lijepo se uklapaju u različita jela. No, kad im pripadne glavna uloga, kao u slučaju kad ih kuhamo s krumpirom, znaju razočarati. Premda izgledaju obećavajuće, rezultat kuhanja nerijetko je kašast, bljutav ili jednostavno bezukusan. Ključ problema krije se upravo u odabranoj metodi pripreme. Jedan od najpopularnijih načina njihove pripreme, gore spomenuta metoda za lešo tikvice, nije najbolji izbor ako želimo ukusan obrok, jer tikvice obično završe prekuhane i gnjecave. Druga popularna metoda, pečenje na žaru, zna rezultirati mlitavim ili napola sirovim povrćem.

Jasno, možete ih pripremati i tako, kao što ih možete peći u pećnici, pržiti, kuhati na pari i obrađivati u mikrovalnoj ili air fryeru, ali ako želite izvući maksimum iz tikvica, jedna je metoda kao stvorena za dobiti najbolju teksturu i okus. A ta metoda je pirjanje.

Stvar je u tome što ta metoda omogućuje ravnomjernu termičku obradu i dovoljno vremena da višak tekućine ispari, ostavljajući za sobom savršeno mekane, ali nimalo gnjecave komade tikvica koji napokon opravdavaju svoj kulinarski potencijal.

image
Shutterstock

Kod pirjanja, tikvice se režu na tanke ploške i pripremaju na umjerenoj vatri uz dodatak maslinovog ulja i prstohvat soli. Ključ je u tome da se pirjaju dovoljno dugo, obično desetak minuta, no taj vremenski okvir ovisi o starosti tikvica i debljini ploškica.

Kada se pravilno pirjaju, tikvice gube višak vlage, ali razvijaju blagu, gotovo slatkastu aromu. Tijekom tog postupka, za razliku od toga što se događa tijekom korištenja nekih drugih metoda, voda iz tikvica isparava postupno, a one zadržavaju svoj oblik i dobivaju finu, svilenkastu teksturu. Temperatura na kojoj se pirja treba biti dovoljno visoka da bi se dogodila kemijska reakcija tijekom koje se povrće blago karamelizira, ali ne toliko visoka da lako dođe do gorenja.

Pridržavate li se svega navedenog, tikvice ostaju sočne, ali ne i vodenaste, nježne, ali ne i prekuhane. Takvo povrće možete koristiti kao prilog ili ga umiješati u tjesteninu, pretvoriti u salatu ili koristiti na neki drugi način.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. listopad 2025 12:19