Dinstani luk dokaz je da najjednostavniji sastojci mogu dati najbolje okuse. Osim što se koristi kao temelj raznim mesnim točevima i umacima, zašto ga ne biste dinstali i servirali kao prilog? Odlično ide uz kobasice, burgere, pizze, salate, jela s jajima, sendviče, slane pite... Sporim dinstanjem on gubi svoju prirodnu oštrinu i poprima bogatu, slatkastu aromu.
Za pravilno dinstanje ne treba vam puno više od samog luka i malo masnoće, ali ako ga želite podići na višu razinu, dodajte mu prstohvat šećera i soli i to na samom početku kuhanja, zajedno s lukom, kako bi sol imala vremena izvući vlagu, a šećer započeti proces karamelizacije. Karameliziranje luka nije brz proces i treba mu barem 30 do 45 minuta na laganoj do srednje jakoj vatri. Nemojte pojačavati plamen jer onda će se luk će se brže ispeći izvana, ali će iznutra ostati sirov i gorak.
A nemojte ni previše miješati luk, pustite ga da miruje jer na taj se način na dnu tave stvara karamelizirana korica prepuna okusa. Po potrebi možete i deglazirati tavu, ako vam se dno tave počne lijepiti, dodajte žlicu vode, vina ili juhe.
Još jedan trik savršeno dinstanog luka jest odabir dovoljno velike tave. On mora imati dovoljno prostora da se ravnomjerno rasporedi, ako je tava prenatrpana, umjesto da se zapeče i razvije bogatu aromu, luk će se kuhati u vlastitoj tekućini i dobit ćete svijetli, manje ukusan i aromatičan završni rezultat. Stoga je preporuka koristiti veću tavu jer prozračnost i površina za isparavanje ključ su lijepo karameliziranih kolutića luka.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....