StoryEditorOCM
Savjetikvari cijeli trud

Evo zašto vaša kokoš na gradele nikad neće izazvati oduševljenje: ovo će vas spasiti razočaranja, jeste čuli za dvostruku...

Piše T. S. M.
19. lipnja 2025. - 13:46

Upravo se spremate naložiti vatru za gradele i planirate peći piletinu? Super, piletina s roštilja uvijek je dobra ideja. Međutim, nije super ako to ne znate odraditi po "pe-esu". Ako vam piletina s gradela često ispadne presuha, crvenkasta iznutra ili jednostavno "ništa posebno", vjerojatno radite jednu (ili više) od ovih uobičajenih grešaka. Dobra vijest je da su sve lako ispravljive, a razlika u okusu i teksturi bit će ogromna.

Prva i možda najčešća greška je stavljanje hladne piletine izravno na gradele. Meso izvađeno ravno iz hladnjaka često se izvana prepeče, a iznutra ostane sirovo. Zato je važno piletinu izvaditi barem pola sata prije pečenja kako bi se ravnomjerno ispekla.

image
Diana Miller/Connect Images Via Afp

Drugi problem je pretjerano jaki žar. Ako je vatra prejaka, kožica će zagorjeti prije nego se meso uspije ispeći do kraja. Rješenje je pripremiti dvostruku zonu na roštilju: jaču za početno zapeći meso i slabiju za lagano dovršavanje. Tako ćemo dobiti i koricu i sočnost, bez izgorenih dijelova.

Treća greška je prečesto okretanje mesa. Kad previše puta okrećemo piletinu, ona ne stigne uhvatiti koricu i nerijetko se zalijepi za rešetku. Dajmo joj vremena. Pustimo je da se peče 4-5 minuta sa svake strane prije nego je okrenemo. Tako će se sama odvojiti od rešetke kad bude spremna.

image
Diana Miller/Connect Images Via Afp

I naposljetku, mnogi zaborave posoliti piletinu na vrijeme. Mnogi nisu svjesni važnosti koju sol ima u pripremi ovog jela: ona ne samo da pojačava okus, već i pomaže da meso zadrži vlagu tijekom pečenja.

Ako piletinu posolimo neposredno prije pečenja, neće imati dovoljno vremena za upiti taj sastojak. Idealno je začiniti meso barem 30 minuta prije nego ga bacimo na gradele.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. listopad 2025 10:45