StoryEditorOCM
Savjetibaš je u stađunu

Grašak ukusan kao nikad prije: mnogi jako griješe u pripremi pa im je bljutav i teško probavljiv, a vi postupite ovako...

Piše T. S. M.
3. svibnja 2025. - 08:15

Grašak je mnogima u samom vrhu popisa najdražeg proljetnog povrća, no te malene kuglice pune okusa krasi još jedna zgodna odlika: jednako su ukusne i zdrave i nakon odleđivanja, pa u grašku možemo uživati cijele godine. Volite li grašak i rado ga pripremate, otkrit ćemo vam kako iz njega izvući maksimum i kako ne napraviti greške u pripremi zbog kojih gubi na ukusu i postaje teže probavljiv.

Ako želite da grašak bude posebno ukusan, nemojte ga samo ubaciti u lonac kipuće vode. Umjesto toga, započnite s kratkim pirjanjem na masnoći. Malo maslaca ili maslinova ulja, uz dodatak sitno sjeckanog mladog luka, poriluka ili običnog luka, dat će mu dublju aromu i zaokružen okus. Tek nakon toga u teću možete dodati tekućinu, a odlučite li se za pileću ili povrtnu juhu umjesto obične vode (ili ih barem pomiješate s vodom) dobit ćete slojevitiji okus jela. 

image
J. Hall & L. Mouton/Photoalto Via Afp

Budući da je grašak prirodno sladak, tu slatkoću možete lijepo uravnotežiti s malo kiselosti. Par kapi limunova soka, jabučnog octa ili malo ribanog paradajza pri kraju kuhanja donijet će svježinu i potrebni balans. Kada je grašak gotov, pospite ga svježim začinskim biljem poput kopra, mente ili peršina – ali dodajte ih tek na kraju, kako bi zadržale svoj miris i svježinu.

Ako grašak nije u sezoni i ima blago gorkast okus, slobodno dodajte prstohvat šećera na samom početku – tek toliko da zaokruži okus, a ne da postane sladak.

image
Laurence Mouton/Photoalto Via Afp

Kako bi grašak bio lakši za probavu, tijekom kuhanja ubacite malo sjemenki kima, komorača ili anisa. Ove biljke pomažu u sprječavanju nadutosti. Ako ne volite sjemenke, možete naribati malo svježeg koromača ili dodati listiće mente. Dok se grašak kuha, dodajte mu i prstohvat kurkume ili par kolutića svježeg đumbira, jer obje ove namirnice prirodno podržavaju probavu.

Što god mu doali, pazite da ga ne prekuhate, jer, vjerovali ili ne, grašak je probavljiviji kad ostane al dente. Premekani grašak se teže probavlja i više napuhuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. listopad 2025 05:31