StoryEditorOCM
Savjetimnogi će se začuditi

Kad se soli voda za kuhanje? U istu bapsku priču vjeruju profesionalni kuhari i amateri, evo što je pravi odgovor...

Piše T. S. M.
28. travnja 2024. - 08:15

Treba li staviti sol u vodu da bi voda brže zakuhala? Na ovo pitanje mnogi bi vam dali potvrdan odgovor, uvjereni da su u pravu jer tako je radila i njihova mama, kao i baka, a po svoj prilici i prabaka, ako se još netko sjeća kako je kuhala. No sve su to, tvrde znanstvenici, obične bapske priče. U nekim slučajevima prabapske. 

Ova praksa, da stvar bude bolja, uobičajena kako za profesionalne kuhare tako i za amatere. 

Evo kako stvari zapravo stoje.

Dodavanje soli u vodu čini dvije stvari, povećava točku vrenja i smanjuje specifični toplinski kapacitet. Točka vrenja je temperatura na kojoj tvar počinje mijenjati stanje iz tekućeg u plinovito, a specifični toplinski kapacitet odnosi se na količinu topline koja je potrebna da se temperatura tvari povisi ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. listopad 2025 19:00