StoryEditorOCM
Savjetipresudan trenutak

Kada soliti juhu, jaja, pečenje, gulaš, ribu... Od odgovora na ovo pitanje ovisi uspjeh jela, stoga dobro pripazite!

Piše T. S. M.
20. listopada 2025. - 12:18

Kada se sole juha, gulaš, omlet, lignje, riba... Sasvim je svejedno koje ćete jelo spomenuti na kraju ovog pitanja, ali nije nimalo svejedno što ćete na njega odgovoriti. Način i trenutak dodavanja soli mogu presudno utjecati na okus i teksturu hrane. Iako se čini kao sitnica, sol dodana u pogrešnom trenutku može pokvariti i najpažljivije pripremljeno jelo, jer se takva pogreška u mnogim slučajevima više ne može popraviti.

Uspjeh mnogih jela ovisi upravo o tome kad dodate sol, a taj sitni dodatak ne utječe samo na okus, nego i na način kako će se jelo skuhati ili ispeći.

image

Trenutak soljenja vrlo je važan za uspjeh jela od ribe

Shutterstock

Jela koja se sole na početku

Jela koja se dugo kuhaju najbolje je posoliti već u početnoj fazi pripreme. To vrijedi za variva, juhe, umake, gulaše i pečenja. Rano soljenje pomaže sastojcima da se prožmu, što okus jela čini dubljim i lijepo zaokruženim. Ako se sol doda prekasno, jelo će biti površno slano, a unutrašnjost sastojaka bezukusna. Isto vrijedi i za povrće koje se pirja, sol ga potiče da ispusti sok, omekša i karamelizira, što daje puniji okus.

Tjestenina, žitarice i mahunarke također traže sol na početku kuhanja. Voda mora biti posoljena prije nego što ubacite namirnice, jer se sol ugrađuje u njihovu strukturu i daje im osnovnu aromu koju kasnije ne možete nadoknaditi.

image
Shutterstock

Kod mesa za gulaš, varivo ili pirjanje, sol se dodaje unaprijed, jer nakon što mu se površina karamelizira tijekom početnog pržanja ili pirjanja, sol više ne bi lako mogla prodrijeti u unutrašnjost. To nije bitno samo zbog okusa, jer sol, nakon što prodre u vlakna, čini meso mekšim.

Jela i namirnice koje se sole na kraju

Kod jela koja se kratko termički obrađuju vrijedi suprotno pravilo. Meso koje se peče ili prži treba soliti tek nakon pečenja, osobito ako se želi dobiti hrskava korica. Sol izvlači vlagu, pa bi rani dodatak uzrokovao da se meso počne kuhati umjesto peći. Isto vrijedi za ribu i plodove mora, koji ostaju sočniji i mekaniji ako se sole neposredno prije posluživanja.

image
Shutterstock

Jaja su još jedan primjer: pečena jaja, jaja na oko i omleti bolje zadržavaju oblik i mekoću ako se sole na kraju, jer sol razrjeđuje bjelanjak i otežava pečenje.

Kod salata od sirovog povrća sol se uvijek dodaje neposredno prije posluživanja. Ako se doda prerano, povrće gubi svježinu, omekšava i ispušta sok, zbog čega salata postaje vodenasta.

Sad kad je sve jasno, na dobrom ste putu da vaša jela od prosječnih postanu vrhunska.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. listopad 2025 15:45