StoryEditorOCM
Savjetineugodan okus

Jeste li čuli za ovaj savjet o soljenju juhe? Nemojte ga se pridržavati, pokvarit će vam cijeli trud. Postupite ovako...

Piše T. S. M.
23. srpnja 2025. - 10:15

Lijepo je listati stare kuharice i otkrivati savjete o kuhanju koji su u modernim vremenima pali u zaborav, no ako vam neki savjet zazvuči čudno, ne oklijevajte ga provjeriti prije upotrebe. Mi smo tako naišli na jedan savjet o soljenju juhe i srećom smo ga najprije malo istražili. U jednoj knjizi s receptima, nećemo je sad imenovati, ali otkrit ćemo da je stara dvadesetak godina, navodi se ovako: "Juhu treba posoliti na početku, a ne na kraju kuhanja, inače bi dobila gorkast okus".

Nitko ne voli gorku juhu pa ni nama nije po guštu, stoga nam nije bilo teško baciti se na pretraživanje interneta.

"Ne, soljenje juhe na kraju ne čini je gorkom. Zapravo, dodavanje soli na kraju kuhanja može pomoći uravnotežiti bilo kakvu gorčinu koja bi mogla biti prisutna" odgovorio nam je Googleov AI te nas uputio na poveznicu na Redditu na kojoj smo čitali o tome kako sol može potisnuti receptore gorkog okusa na jeziku (sjetimo se onog trika s dodavanjem male količine soli u kavu kako bi hila manje gorka, o kojem se pisalo), ali također pojačati osjet drugih okusa, poput slatkoće (zato volimo dinju s pršutom).

image
Shutterstock

Ono što juhu može učiniti gorkom su sastojci poput povrća iz porodice kupusa, ako su im stabljike previše vlaknaste, celer, ako ga se doda previše, zelena paprika, tikvica, ako je starija te neki začini poput papra u zrnu. 

Juhu je najbolje posoliti djelomično odmah na početku, kako bi sol prožela sastojke, a zatim ju dosoliti pri kraju kuhanja, ako je potrebno. Učini li vam se da je malo gorka, izbacite sastojke koji su možda odgovorni za neugodan okus te ju slobodno još malo posolite jer nema opasnosti da će postati još gorča - štoviše, dio gorčine možda uspijete neutralizirati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. listopad 2025 20:41