StoryEditorOCM
Savjeti(JOŠ) UVIJEK PAli

Meso će vam uvijek biti sočno, mekano i ukusno: stoljećima star trik idealan je za pripremu odrezaka, piletine, kotleta...

Piše T. S. M.
22. studenog 2024. - 08:10

Volite meso, ali ne volite kako vam ispadne kad ga pripremate sami? Kotleti su vam suhi, piletina tvrda i bljutava, a odresci žilavi? Za sve to postoji jedno rješenje, a staro je stoljećima. Meso prije termičke obrade stavite u marinadu od jogurta.

Kad se meso stavi da odleži u jogurt, izlaže se djelovanju mliječne kiseline. Taj sastojak razgrađuje vezivni protein i mesa, kolagen, i opušta mišićna vlakna. U prijevodu: nakon takvog tretmana, meso će, kad se ispeče, biti znatno mekše i sočnije.

Ovaj je trik star stoljećima, datira iz doba procvata Mongolskog Carstva (13. i 14. stoljeće), kad su strašni mongolski ratnici u svojim osvajačkim pohodima razvili običaj fermentirati kobilje mlijeko u jogurt i koristiti ga za mariniranje mesa koje je postalo staro i žilavo. Ovaj o...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. prosinac 2025 16:23