StoryEditorOCM
Savjetiključan detalj

Najveća greška kod dinstanja mesa koju mnogi rade kriva je za loš okus, ‘stupasto‘ i suho meso i očajan ukupan dojam

Piše T. S. M.
14. travnja 2025. - 07:05

Većina omiljenih jela od mesa - poput toča, bolonjezea i različitih vrsta gulaša - ima isti ključni korak: dinstanje mesa. Ako ga ne odradite kako treba, uzalud su vam ne samo trud, nego i trošak na meso, začine, povrće i sve ono što ste dodali u jelo. Da ne pričamo o tome da vam je razočaranje zajamčeno. No to se da ispraviti, ako naučite kako se pravilno dinsta meso.

Najvažnije je izbjeći najčešću grešku, a to je prerano dodavanje tekućine. Greška koju mnogi rade uništava dubinu okusa, utječe na sočnst i mekoću i krivac je što vam uvijek kad kuhate takva jela izostaje onaj ukupni dojam kojem se nadate.

Evo kako biste trebali postupiti.

image
Shutterstock

Meso najprije dobro zapecite na malo masnoće kako bi dobilo lijepu smećkastu, karameliziranu koricu. Ta korica ne samo da izgleda ukusno, nego stvara bogati, puni okus koji je rezultat Maillardove reakcije – prirodnog čuda koje mesu daje onu neodoljivu aromu. Ako meso zalijete vodom, vinom ili temeljcem prije nego je bilo vrijeme za dodati ih, meso neće imati priliku dobro se zapeći, što ne znači samo da neće imati odgovarajući okus, nego i da će za vrijeme kuhanja puštati sokove pa će u konačnici biti stupasto i bezukusno.

Da bi se meso prodinstalo kako treba, morat ćete imati strpljenja, a ako radite s većom količinom mesa, morat ćete ga odraditi u nekoliko tura. Nemojte pretrpavati tavu – ako u nju stavite previše mesa odjednom, ono se neće pržiti, nego će se početi pariti u vlastitom soku. Također, nemojte miješati meso svakih nekoliko sekundi – ostavite ga da miruje kako bi moglo uhvatiti koricu. No pripazite, ne smije izgorjeti i zato se u ovoj fazi nemojte micati od štednjaka. Strpljenje je, kao što smo već istaknuli, vaš najbolji saveznik.Još je jedna stvar jako važna: ne stavljajte meso direktno iz hladnjaka na vruću tavu – ostavite ga dvadesetak minuta da se ugrije na sobnu temperaturu. U protivnom će doživjeti temperaturni šok, naglo će pustiti vodu i opet ćete završiti s bezličnim, kuhanim mesom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. listopad 2025 11:47