Pura, palenta, žganci... zovite je kako god hoćete, samo je pripremajte što češće - i što bolje. Kukuruzna krupica skuhana u vodi starinsko je jelo koje je spašavalo od gladi, ali uz male dodatke lako postaje vrlo ukusan obrok.
Spojite li je s mesnim umakom, eto vam kripnog i nepcu milog obroka, a dodate li joj jogurt i malo meda, dobit ćete lako probavljivu večeru ili doučak. Ljubi se i s buzarom, pašticadom i tingulom, a volimo je čak i kad je narezana na fete pa prepržena ili zapečena.
No da bi ta svestrana namirnica bila baš kako treba, trebamo je znati dobro skuhati. Ubaciti kukurutnu krupicu u vrelu vodu jednostavno nije dovoljno, a uz par trikova i dodataka kojima se koriste profesionalni kuhari brzo će vam postati jasno kako je nekoć siromaško jelo dospjelo do jelovnika prestižnih restorana.
Jedan od najjednostavnijih trikova za slana jela s palentom je koristiti juhu umjesto vode jer joj to daje dublji okus, a jednako je djelotvorna tamjena jednog dijela vode mlijekom, jer joj to obogaćuje teksturu.
Dodatak masnoće poput maslaca ili maslinovog ulja poboljšava i teksturu i okus, dok se za raskošnu i kremastu teksturu savjetuje koristiti vrhnje (slatko je najbolja opcija).
Ovisno od jela koje se poslužuje uz puru, neki joj kuhari vole dodati različite vrste sira, a najčešći su izbori parmezan, pecorino, gorgonzola i mascarpone koji ne utječe znatno na okus, ali zato predivno obogaćuje teksturu.
Palenti se može dodati i različito svježe ili suho začinsko bilje, pri čemu izbor ovisi o jelu kojemu je palenta prilog.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....