StoryEditorOCM
Savjetipalenta

Od siromaškog jela do specijaliteta iz restorana: evo što profesionalni kuhari rade s purom da bi bila bolja i ukusnija

Piše T. S. M.
20. ožujka 2025. - 08:10

Pura, palenta, žganci... zovite je kako god hoćete, samo je pripremajte što češće - i što bolje. Kukuruzna krupica skuhana u vodi starinsko je jelo koje je spašavalo od gladi, ali uz male dodatke lako postaje vrlo ukusan obrok.

Spojite li je s mesnim umakom, eto vam kripnog i nepcu milog obroka, a dodate li joj jogurt i malo meda, dobit ćete lako probavljivu večeru ili doučak. Ljubi se i s buzarom, pašticadom i tingulom, a volimo je čak i kad je narezana na fete pa prepržena ili zapečena.

No da bi ta svestrana namirnica bila baš kako treba, trebamo je znati dobro skuhati. Ubaciti kukurutnu krupicu u vrelu vodu jednostavno nije dovoljno, a uz par trikova i dodataka kojima se koriste profesionalni kuhari brzo će vam postati jasno kako je nekoć siromaško jelo dospjelo do jelovnika prestižnih restorana.

image
Shutterstock

Jedan od najjednostavnijih trikova za slana jela s palentom je koristiti juhu umjesto vode jer joj to daje dublji okus, a jednako je djelotvorna tamjena jednog dijela vode mlijekom, jer joj to obogaćuje teksturu. 

Dodatak masnoće poput maslaca ili maslinovog ulja poboljšava i teksturu i okus, dok se za raskošnu i kremastu teksturu savjetuje koristiti vrhnje (slatko je najbolja opcija).

Ovisno od jela koje se poslužuje uz puru, neki joj kuhari vole dodati različite vrste sira, a najčešći su izbori parmezan, pecorino, gorgonzola i mascarpone koji ne utječe znatno na okus, ali zato predivno obogaćuje teksturu.

Palenti se može dodati i različito svježe ili suho začinsko bilje, pri čemu izbor ovisi o jelu kojemu je palenta prilog.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. listopad 2025 11:04