StoryEditorOCM
Savjetidovoljna je žličica

Ovaj dodatak tijestu za kruh djeluje čarobno! Ubrzava dizanje i čini ga predivno mekanim i prozračnim poput pjene

Piše T. S. M.
24. siječnja 2025. - 14:53

Napraviti stvarno dobar domaći kruh od dizanog tijesta za neke je jednostavno nemoguća misija. Koji god tip brašna i kvasca koristili, koji god recept primijenili, kruh im je uvijek nekako bezveze, ni do koljena onom kakvog naizgled kao od šale peku drugi.

Puno je razloga za to, kao što je puno korisnih tehnika i malih trikova koji mogu pomoći, a po svemu sudeći stvar je samo u tome da pronađete na onaj koji je za vas najbolji. Pa isprobajte i ovaj...

image
Shutterstock

Jeste li ikad čuli da je u dizano tijesto dobro dodati ocat? Oni koji zagovaraju ovu taktiku tvrde kako pomaže u razgradnji škroba i proteina u brašnu, što kruhu čini prozračnijim i vlažnijim, a navode, također, da mu pojačava okus.

Ocat otapa kemijske veze koje drže proteinske niti zajedno, zahvaljujući čemu se gluten raspliće pa je više slobodnih niti koje će se, za vrijeme procesa izrade kruha, spojiti u mrežu koja će zarobiti zrak unutar tijesta.

image
Shutterstock

Pored toga, kiselost octa snižava pH vrijednost tijesta, što stvara bolje okruženje za vrenje kvasca. Kako kvasac brže fermentira, vrijeme dizanja tijesta se skraćuje.

Stoga, želite li mekan i prozračan kruh koji se ne treba dizati "sto godina", vaš saveznik je ocat. Dovoljna će vam biti žličica-dvije, pripazite samo na vrstu - jabučni se pokazao najboljim za ovu zadaću.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. listopad 2025 09:31