Gljive su omiljeni sastojak u raznim jelima od jednostavnih priloga i kremastih umaka do raskošnih gurmanskih specijaliteta. No, česta je dvojba među kuharima i zaljubljenicima u kuhinju: treba li ih oprati prije pripreme? Iako mnogi misle da je pranje najbolji način da se ukloni prljavština, to može narušiti teksturu i okus gljiva. Zapravo, nije nužno prati gljive jer većina uzgojenih primjeraka dolazi gotovo čista i rijetko nosi štetne bakterije.
Gljive upijaju vodu poput spužve, a previše vlage može ih natopiti. To znači da pri kuhanju ispuštaju više vode nego što lijepo porumene, što rezultira vodenastom teksturom. S obzirom na to da sadrže oko 80 % vode, svaka dodatna kap razrjeđuje njihov prirodan okus. Osim toga, ako ih operete i ostavite u hladnjaku, brže će se kvariti, postati sluzave i izgubiti kvalitetu.
Kako pravilno očistiti gljive
Ako želite ukloniti prljavštinu, postoji nekoliko jednostavnih metoda. Najprije ih možete lagano očistiti kako biste uklonili zemlju i sitne nečistoće. Zatim površinu možete obrisati vlažnom krpom ili papirnatim ubrusom, ali izbjegavajte potapanje u vodu. Ako su gljive vrlo prljave, brzo ih isperite pod mlazom hladne vode, ali odmah osušite.
Osnovna pravila su jednostavna: gljive čistite neposredno prije pripreme, držite ih suhe i čuvajte u papirnatoj vrećici ili posudi koja dopušta cirkulaciju zraka. Plastične vrećice izbjegavajte jer zadržavaju vlagu i ubrzavaju kvarenje. Ove male promjene čuvaju hrskavost i intenzivan okus gljiva dulje nego što biste očekivali.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....