StoryEditorOCM
Savjetiotkrio recept

Poznati svjetski istraživač jede ovo jelo kako bi doživio stotu! ‘Liječnik mi je rekao da sam najzdraviji pacijent‘

Piše Spiza
10. prosinca 2025. - 18:54

Svjetski poznati istraživač dugovječnosti Dan Buettner otkrio je iznenađujuće jednostavnu svakodnevnu prehranu koje se drži i koja, tvrdi on, daje izvanredne rezultate. Buettner, suradnik National Geographica i autor bestselera, koji je desetljećima putovao svijetom proučavajući zajednice najdugovječnijih ljudi, kaže da se njegovi osobni zdravstveni rezultati mogu zahvaliti prehrambenim navikama.

Sa svojih 795.000 pratitelja na Instagramu, 64-godišnji Dan podijelio je da mu je liječnik rekao kako je “najzdraviji pacijent” u njegovoj ordinaciji, a zasluge pripisuje pretežno biljnoj prehrani. Dok influenceri promoviraju proteinske praškove i skupe suplemente, Dan tvrdi kako ključ dugog života počinje nečim puno jednostavnijim: zdjelom sardinske minestrone juhe piše Daily Mail

“Svaki dan započinjem sardinskom minestrone juhom, povrtnom juhom s grahom koju prelijem malo maslinova ulja i dodam avokado. To joj daje trajnu energiju”, objasnio je.

Obožavatelji su brzo podržali njegov izbor, a jedan je napisao da im je minestrone “omiljena” i vrlo jednostavna za pripremu.

Za ručak izbjegava strogo pridržavanje dijeta i poseže za bilo kojim voćem koje mu taj dan odgovara. “Obično si dopustim jesti koliko god voća želim i jedem ono što mi toga dana privlači pažnju tako znam da ću u tome ustrajati”, rekao je u nedavnom videu koji je prikupio 150.000 pregleda.

Minestrone je dio talijanske kuhinje još od antičkog Rima, tradicionalno pripremljena s dostupnim povrćem i često kuhano satima kako bi se razvila bogata, slana aroma.

image
/Shutterstock

U planinskoj unutrašnjosti Sardinije to je više od jeftinog, zasitnog obroka. Obitelji stoljećima jedu razne verzije juhe, spajajući grah, povrće i žitarice na način za koji moderna znanost danas tvrdi da predstavlja recept za iznimno zdravlje.

Danova opsežna istraživanja tzv. Plavih zona otkrivaju da prehrana bogata mahunarkama, zelenim povrćem i nerafiniranim ugljikohidratima snažno doprinosi smanjenju kroničnih bolesti, nižoj razini upala i značajno duljem životnom vijeku.

To je dio tradicije opisane u njegovoj knjizi The Blue Zones Kitchen, koja kombinira znanstveno izvještavanje s više od 100 tradicionalnih recepata za dugovječnost. Dan upozorava da mnoge od tih prehrambenih navika nestaju kako se zapadnjačka brza hrana širi, što čini očuvanje ovih jela važnijim nego ikad.

Jedna je gledateljica pohvalila njegov nježan pristup, nazvavši njegovu filozofiju “sjajnim podsjetnikom da dugovječnost ne počiva na ekstremima”, već na ponovljivim navikama, pravoj hrani i “značajnim odnosima”.

Unatoč tome što je globalno lice zdravlja i dugovječnosti, Dan otvoreno priznaje da svake večeri izlazi na večeru, jer mu je društvena povezanost jednako važna kao i prehrana. “Uglavnom jedem cjelovitu biljnu prehranu, ali znam i da je društvena povezanost dio skupa čimbenika koji vode do 100 godina.” Njegovi pratitelji voljeli su tu poruku, a jedan je istaknuo: “Sviđa mi se što si rekao da je sudjelovanje u društvenom aspektu objedovanja važno.”

No, neki ističu da je “vrlo teško” pronaći isključivo biljne zdrave opcije u restoranima u njihovim gradovima.

Za Dana, recept za dug i zdrav život nema veze sa skupim uređajima ili restriktivnim dijetama, već s ravnotežom između nutritivne hrane, rutine i ljudske povezanosti.

“Zdravo se hranim, ostajem povezan i osjećam se prilično dobro,” rekao je pratiteljima.

A s obzirom na njegovu reputaciju i globalnu fascinaciju Plavim zonama, milijuni su spremni slijediti njegov primjer.

Danova minestrone juha

Savjet: Dodajte i drugo svježe povrće iz vrta ili s tržnice, poput tikvica, kupusa, zelenog graha, cvjetače ili brokule.

Sastojci:

150 g suhih slanutka

150 g suhog bijelog graha

150 g suhog pinto ili crvenog graha

1,5 šalice (oko 200–250 g) krumpira narezanog na kockice

1,5 – 2 litre vode ili povrtnog temeljca (za bogatiji okus)

1 srednji luk, nasjeckan

5 stabljika celera, nasjeckanih

5 mrkvi, nasjeckanih

8 češnjeva češnjaka, nasjeckanih

1 lovorov list

1 žličica origana

2 žlice maslinova ulja

1 žličica crvene ili crne paprike (crvena je ljuća)

400 g sjeckane rajčice (1 limenka) ili 5 Roma rajčica

Sol po ukusu

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. prosinac 2025 22:59