Čini li vam se da vam je riba koju sami pržite uvijek pomalo bezvezna, možda biste nešto trebali promijeniti u načinu na koji je pripremate. Ponekad je dovoljan sasvim maleni detalj da bi neki recept konačno došao na svoje. U slučaju vaše pržene ribe, možda vam samo fali malo... eh, nikad ne biste pogodili čega.
No, da ne duljimo, ako ste ikad pozornije gledali britanske TV emisije o kuhanju ili pak naručili fish and chips u britanskom pubu, vjerojatno ste primijetili da se kod njih svježe pržena riba neizostavno obilno poškropi octom. Nije to slučajno. Kiselina u octu sjajno se slaže s prženom ribom jer masnim jelima daje svježinu. Slično kao kad na bržolu iscijedimo fetu limuna, tješeći se da će malo "razbiti" masnoću od mesa.
Taj običaj posluživanja pržene ribe uz škropljenje octom postoji već stoljećima, još otkad su se fish and chips počeli prodavati na štandovima u radničkim četvrtima. Ocat je bio jeftin, trajan i imao je snažan okus, pa je brzo postao sastavni dio jela. Danas je toliko ukorijenjen da mnogi ne mogu zamisliti prženu ribu bez njega.
Osim što osvježava okus, ocat blago omekša koricu i daje zanimljiv kontrast između hrskavog i sočnog, a ako i vi želite iskušati u čemu je baza s tom kombinacijom ribe i kvasine, probajte poškropiti prženu ribu (blagim ili lagano razblaženim) vinskim octom. Nećete pogriješiti.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....