StoryEditorOCM
Savjetiza najbolji rezultat

Salata od graha za koju će vas svi pitati recept: evo što je tajna ovog jednostavnog savršenstva, na ovo pripazite...

Piše T. S. M.
7. svibnja 2025. - 15:15

Salata od graha jelo je u kojem možemo uživati cijele godine, ne samo zbog toga što je grah namirnica koja nam je uvijek dostupna nego i zbog toga što se ta salata može nadopuniti raznoraznim dodacima, što je čini vrlo prilagodljivom. Rotkvice, mladi luk pa čak i svježi krastavci učinit će salatu od graha proljetnim jelom, dok ju dodatak cherry rajčica čini ljetnim. S druge strane, tanko rezan ljubičasti luk i možda čak koja kockica prepržene slanine savršeni su dodaci zimskoj salati od graha. Ipak, mnogi će reći da najviše vole sasvim jednostavnu salatu od graha, ali pod uvjetom da je dobro napravljena.

A kako to postići?

Tajna najbolje salate od graha krije se u nekoliko ključnih stvari koje pretvaraju jednostavne sastojke u savršeno izbalansirano jelo.

Prvo i najvažnije pravilo kod pripreme salate od graha glasi: koristite kuhani suhi grah, a ne onaj iz konzerve, ako imate vremena. Takavi grah ima bolju teksturu, više okusa i neće se raspasti u salati. Ako ipak koristite grah iz konzerve, dobro ga isperite i ocijedite kako višak tekućine ne bi razvodnio dressing.

Drugo, salata mora imati dovoljno kiselosti i svježine da probudi zemljasti okus graha. To znači dobar ocat (najbolje vinski ili jabučni), limunov sok ili čak ukiseljeni luk.

Treće, crveni luk je nezamjenjiv, bilo da je sitno nasjeckan ili narezan na polumjesece. Ako vam sirovi luk škodi, namočite ga barem pola sata u posoljenoj vodi, a ako vam smeta njegov okus, kratko ga namočite u malo octa da mu ublaži oštrinu. 

Četvrto, ne štedite na maslinovu ulju jer taj će sastojak zaokružiti sve okuse i dati salati punoću.

I naposljetku, obavezno ostavite salatu da odstoji barem pola sata prije posluživanja, kako bi se svi okusi sjedinili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. listopad 2025 17:50