StoryEditorOCM
Savjetiukusne alternative

Smeta vam luk, a obožavate umak od rajčice? Evo kako možete guštati u manistri na pome bez komadića kapule. Dva su načina

Piše T. S. M.
9. travnja 2025. - 10:21

Pirjani luk temelj je brojnih jela, kojima daje okus i teksturu, no mnogima je jednostavno neprihvatljiv. Luk pirjanjem na ulju postaje teško probavljiv pa onima s osjetljivijim želucem i probavnim sustavom izaziva žgaravicu, nadutost, refluks i druge tegobe zbog čega počinju zaobilaziti jela u kojima je dinstanje kapule prvi i temeljni korak pripreme. Na primjer manistru na pome, jelo obožavano u Dalmaciji tijekom cijele godine, a osobito u sezoni svježih rajčica.

Ako ste obožavatelj šalše od poma, ali je izbjegavate zbog spomenutog razloga, prestanite se patiti i priklonite se alternativnim načinima njene pripreme. Nudimo vam dva, oba isprobana i jako ukusna.

Prva je opcija umjesto luka koristiti češnjak. Za takvu vam šalšu trebaju maslinovo ulje, češnjak, svježa rajčica, malo šećera (ako želite), sol i svježi bosiljak ili peršin.

Češnjak se kratko poprži na ulju, samo da pusti aromu, pa ga se izvadi ako je u komadu ili ga se ostavi u jelu ako je sitno nasjeckan. Nakon toga u teću ide rajčica - konzervirana ili svježa, po mogućnosti oguljena - pa i sve se kuha dok se umak ne reducira. Osim uz paštu, ovakva je šalša odličan prilog uz različita jela. 

Druga je opcija napraviti brzinsku šalšu od pirjanih cherry rajčica. Vrlo je jednostavno i može se izvesti na dva načina: rajčice jednostavno poškropite uljem i ispecite u pećnici uz dodatak češnjaka u komadu po želji ili pak cherry pomice prerežite na pola pa ih pirjajte u tavi na dosta maslinovog ulja (po želji aromatiziranog češnjakom) dok ne omekšaju. Pogledajte...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. listopad 2025 16:55