Kuhanje svakog jela, od najjednostavnijeg pa do najsloženijeg, sastoji se od različitih koraka pripreme, a u jako puno slučajeva, kad je riječ o slanim jelima, jedan od prvih koraka pripreme glasi otprilike ovako: "Ispirjajte luk". Odnosno, prodinstajte kapulu, ako je recept zapisao netko iz Dalmacije.
U novije vrijeme ustalio se običaj tu šturu napomenu proširiti objašnjenjima tipa: "U posudu debljeg dna stavite dvije žlice ulja pa na to dodajte sitno nasjeckan luk", ali unatoč tom proširenom obliku, često se izostavlja jedan ključan detalj. Vezan uz temperaturu ulja.
Osrednji dojam
Oni s nešto više staža u kuhinji obično znaju treba li ulje biti hladno ili toplo, no čak i takvi se znaju zeznuti, a neiskusni su u tolikom blaženom neznanju da misle kako je to svejedno. Posljedica neznanja i neupućenosti su jela koja su možda jestiva, ali ne pružaju onakav užitak kakvom smo se nadali dok smo ih pripremali nego ostavljaju tek, onako, osrednji dojam.
No to je još dobro, jer pogriješi li se po ovom pitanju, jedan od ishoda može biti zagorjeli luk koji ne samo da kvari okus jela, nego mu narušava i probavljivost.
Sokovi i karamelizacija
Takve male kulinarske katastrofe mogu se lako izbjeći. Idemo riješiti ovu dilemu. Luk je, da ne duljimo, najbolje staviti na već zagrijano ulje. Razlog je taj što u suprotnom slučaju luk upije dio masnoće i kuha se umjesto da se lagano karamelizira.
Na zagrijanom ulju luk odmah počinje puštati svoje sokove te u konačnici postiže onu poželjnu slatkastu aromu i lijepu zlatnosmeđu boju.
Ipak, trba pripaziti da ulje nije pretjerano zagrijano, jer bi luk mogao brzo zagorjeti i postati gorak. Idealno je staviti ga na srednju temperaturu i polako ga miješati dok ne omekša i počne se karamelizirati.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....