StoryEditorOCM
Savjetiza najbolji rezultat

Tajna najsočnijeg telećeg pečenja: ispecite ga na ovaj način i držite se naših savjeta, bit će mekano kao ono ispod peke

Piše T. S. M.
13. travnja 2025. - 08:15

Nekoć su se jela poput pečenog mesa pripremala samo nedjeljom, kad je obitelj na okupu, no mnogi i dandanas njeguju taj običaj, ponajviše zbog nostalgije, ali i zbog toga što samo nedjeljom imaju vremena za pripremanje takvih jela. Volite li i vi nedjeljom peći meso, nudimo vam par savjeta za savršeno pečenje jedne od najomiljenijih vrsta mesa za tu namjenu, teletine.

Tajna najsočnijeg i najslasnijeg telećeg pečenja krije se u nekoliko ključnih koraka, koji zajedno stvaraju savršen balans između mekane teksture, bogatog okusa i zlatno-smeđe korice. Nije riječ samo o jednom triku, već o pažljivoj pripremi, odabiru pravog komada mesa i vremenu pečenja. Evo što to zapravo znači u praksi:

Prvo i najvažnije je odabir mesa. Idealno je koristiti komad s kostima, jer kost daje dubinu okusu, a zahvaljujući vezivnom tkivu meso ostaje sočno. Teleće meso je nježno i osjetljivo, pa mu treba pristup s pažnjom – pogrešno ga je agresivno začiniti, puno je bolje dati mu vremena da razvije svoju prirodnu aromu.

image
Shutterstock

 Ako se ipak odlučite marinirati, jednostavna kombinacija maslinova ulja, ružmarina, češnjaka i nekoliko kapi bijelog vina može dodati suptilan sloj okusa bez da prekrije aromu pečenog mesa.

Druga bitna stavka je tehnika pečenja. Najsočnije teleće pečenje postiže se sporim pečenjem na niskoj temperaturi – otprilike 160 stupnjeva Celzija, dok početno kratko pečenje na višoj temperaturi (220 °C 20-ak minuta) može se koristiti kako bi se dobila fina korica koja će sačuvati sokove unutar mesa, a zatim se temperatura smanji. Sočnost će osigurati i često podlijevanje – idealno vlastitim sokovima, temeljcem ili s malo bijelog vina.

Još jedan ključni element je pečenje pod poklopcem ili aluminijskom folijom barem u prvoj polovici vremena. To stvara efekt peke i osigurava mekoću i podatnost mesa jer vlaga ostaje zarobljena pod folijom pa pomaže u omekšavanju. U zadnjih 30–45 minuta pečenja, poklopac se skida kako bi se dobila hrskava, zapečena površina.

Još je jedna stvar važna, a mnogi o njoj ne vode dovoljno računa: meso se mora odmoriti barm 15 minuta nakon pečenja – i to pod alu-folijom. U tom razdoblju sokovi se ponovno ravnomjerno rasporede i meso ostaje sočno pri rezanju.

I na kraju, pravi klasik uz teleće pečenje su krumpiri koji se peku zajedno s mesom, upijajući njegove sokove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. listopad 2025 16:24