StoryEditorOCM
Savjetistavljate li je vi?

Trebamo li soliti vodu za kuhanje tjestenine? Kuhar je obavio eksperiment i dao odgovor, nema veze samo s okusom jela

Piše T. S. M.
23. siječnja 2025. - 09:35

Solite li vi vodu za kuhanje tjestenine? Da vas sad možemo čuti što odgovarate, kladimo se da bi bilo puno onih koji bi rekli "da", kao i onih koji bi rekli "ne". Možda bi ipak ponajviše bilo onih koji bi odabrali mudro šutjeti, jer nisu sigurni u odgovor, a to zaključujemo na temelju interesa koji uvijek pokažete kad vam ponudimo odgovor na ovakva pitanja.

Pitanje soljenja vode za tjesteninu jedna je od kulinarskih zagonetki koje to ne bi smjele biti, ali ipak jesu. No to pitanje nije samo zagonetka, nego je i povod za živahnu polemiku.

image
/Shutterstock

Kuhanje tjestenine može se činiti jednostavnim - zakuhate vodu, ubacite tjesteninu i kuhate je 7-10 minuta, ovisno o preferencijama - ali pojedinosti vezane uz taj proces često su predmet rasprave, a jedna od najvećih odnosi se na to treba li u vodu dodati sol.

Pobornici soljenja tvrde da ono poboljšava okus tjestenine, protivnici tvrde da je dodavanje soli nepotrebno jer će tjesteninu dovoljno začiniti sol iz umaka s kojim će biti poslužena.

Polemikama je na kraj odlučio stati Mattia Moleri čije kulinarske avanture na društvenim mrežama prati skoro tri milijuna ljudi, Na svom TikToku, gdje ima preko 1,6 milijuna pratitelja, Mattia je u sklopu svoje serije Food Myths podijelio svoj eksperiment s kuhanjem tjestenine.

image
Shutterstock

Eksperiment je bio jednostavan, jednu je tjesteninu skuhao u posoljenoj, a drugu u neposoljenoj vodi, a zatim je kušao jednu i drugu te brzo zaključio koja je bolja.  

"Morate posoliti vodu za tjesteninu", zaključio je Matteo koji je usput iznio i stav da je izreka koju Talijani u TV emisijama o kuhanju tjestenine vole ponavljati, ona kako voda za kuhanje manistre mora biti slana kao more, pretjerana. Prema njegovom mišljenju, na 1 litru vode potrebno je dodati 10 g soli.

@mattiastable I don’t even know why I’ve decided to test this because I knew the outcome for sure - but for the sake of science here we are ?‍? #food #cooking #myth ♬ Paradise - Kupla

Bez obzira na to što je svojim eksperimentom (navodno) želil stati na kraj polemikama, Matteo ih je ovim videom, sudeći po komentarima, samo potpirio. Neki su se s njim složili, a neki ne i pritom su imali sasvim pristojan argument: njima se posoljena tjestenina jednostavno ne sviđa.

Vrlo je zanimljiv detalj iznio jedan komentator ustvrdivši kako svrha soljenja nije (samo) utjecanje na okus pašte: "Vodu ne solite zbog okusa, nego zbog toga što tjestenina, dok se kuha, otpušta škrob u vodu. Sol smanjuje ljepljivost tjestenine koju škrob uzrokuje." Hm, eto povoda za još jedan eksperiment...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. listopad 2025 21:03