StoryEditorOCM
Savjetibitan detalj

Trik za savršene biskvite koji uspiju svaki put: pripazite na ovu stvar, mnogi ne znaju da može pokvariti cijeli trud

Piše T. S. M.
21. listopada 2025. - 07:05

Biskvit je temelj brojnih torti i kolača, no mnogi imaju problema s njegovom izradom pa su osuđeni na slastice koje nikad nisu onako prozračne i sočne kao što priželjkuju ili im je površina neravna jer su se neujednačeno napuhale za vrijeme pečenja.

Često puta za takve gafove možemo okriviti ishlapjeli prašak za pecivo ili manjkavu tehniku izrade biskvita, no puno češće no što se misli krivac za loš biskvit su jaja. Preciznije, njihova temperatura.

image
Brett Stevens/Connect Images Via Afp

Još preciznije i jasnije: velika je pogreška za izradu biskvita koristiti jaja izravno iz hladnjaka.

Zašto je važna temperatura jaja u biskvitu

Kad su jaja sobne temperature, njihova se struktura lakše povezuje s ostalim sastojcima i bolje zadržava zrak. Hladna jaja iz hladnjaka imaju gušći bjelanjak i žumanjak koji se teže povezuju s masnoćom i šećerom, pa se u smjesi stvara manje mjehurića zraka. Zbog toga biskvit ostane nizak i zbijen.

image
Shutterstock

Ako prema receptu treba miksati jaja sa šećerom, sobna temperatura pomaže da se šećer brže otopi i da smjesa postane svjetlija i pjenastija. Ovo je još važnije kod dodavanja maslaca ili ulja, jer se sastojci različitih temperatura ne povezuju dobro, pa se masnoća odvaja i biskvit gubi mekoću.

Hladna jaja - loš biskvit

Jaja sobne temperature omogućuju i ravnomjerno pečenje. Kad se hladna smjesa stavi u vruću pećnicu, rubovi se ispeku prije nego što se sredina digne, pa kolač može popucati ili dobiti udubljenja, odnosno ispupčenja.

Ako jaja zaboravite izvaditi unaprijed, jednostavno ih stavite u mlaku vodu na pet minuta. Ta mala razlika u temperaturi čini veliku razliku u rezultatu pa će ako pripazite biskvit biti lagan, prozračan i ujednačeno pečen, baš onakav kakav bi i trebao biti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. listopad 2025 15:46