StoryEditorOCM
Savjetikulinarske katastrofe

Velika greška kod prženja zbog koje vam je hrana uvijek puna ulja, pregorena ili sirova: spasit će vas - komadić kruha!

Piše T. S. M.
20. svibnja 2025. - 13:32

Friška riba ispržena tako da joj je meso mekano i sočno, a repić hrskav da ga je gušt gricnuti, pomfrit koji neodoljivo pucketa pod zubima ili pak pohane tikvice pržene do lijepe zlatne boje, dok im je unutrašnjost još uvijek nježna za neke su tek pusta maštarija. Kad oni frigaju, riba je ružičasta uz središnju kost, a izvana suha i tamna, pomfrit se nasupa ulja, dok se tikvice otužno sparuše, ostanu sirove ili jednostavno pregore. Uzrok ovih kulinarskih katastrofa je isti: oni kojima se događaju ne znaju pogoditi pravu temperaturu ulja.

Zagrijati ulje na odgovarajuću temperaturu zapravo uopće nije teško, stavite ga na špaher pa ga zagrijete; teško je primijetiti da se zagrijalo baš koliko treba, jer su signali koji na to ukazuju previše suptilni za neiskusno oko. Svode se na lagano ljeskanje i dojam da mu se promijenila gustoća, a kad se koristi ulje u kojem se već nešto pržilo, indikator su sitne čestice od prethodnog prženja koje sa zagrijavanjem ulja kao da počinju plesati. 

image
Shutterstock

Ako ste oštrooki i strpljivi, uz malo prakse naučit ćete zapaziti ove znakove da se ulje zagrijalo, ali čak i ako niste, postoji mali trik koji će vam brzo dati odgovor na pitanje je li stigao pravi trenutak za bućnuti hranu u tavu. Sve što vam treba za provesti ga je komadičak starog kruha.

Ubacite ga u zagrijano ulje i promatrajte što će se dogoditi. Ako odmah počne cvrčati i potamni u roku 30 sekundi, ulje je spremno za prženje. Ako se ništa ne dogodi, ulje je još prehladno. Ako, pak, odmah počne gorjeti, ulje se pregrijalo, no to se da riješiti. Maknite ga s vatre, dolijte hladnog ulja i vratite ga na šporet. Nakon par trenutaka ponovite test sa kruhom.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. listopad 2025 01:07