Pura, odnosno palenta jednostavno je jelo, ali traži strpljenje i pravi redoslijed koraka da bi ispala savršeno. Iako djeluje banalno, mala pogreška u početku često dovede do grudica ili zrnaste, neujednačene strukture.
Prvi i najvažniji korak je omjer tekućine i kukuruzne krupice. Za kremastu, baršunastu palentu idealan je omjer 1 dio krupice na 4 dijela tekućine. Vodu ili temeljac najprije zakuhajte, a tek kad zakuha, smanjite vatru i počnite postupno dodavati krupicu, uz stalno miješanje. Tako sprječavate stvaranje grudica i osiguravate da se svako zrno ravnomjerno skuha.
Druga tajna je sporije kuhanje na blagoj vatri. Kad se pura počne zgušnjavati, prebacite na najnižu temperaturu i kuhajte još 20 do 30 minuta uz povremeno miješanje. Što dulje kuhanje, to mekša i punijeg okusa. Ako je maknete s vatre prerano, ostat će gruba i bez prave punoće.
I treći detalj: žlica maslaca ili maslinova ulja daje palenti sjaj i mekoću, a okus podiže na novu razinu.
Kad se skuha na ovaj način, kukuruzna krupica ima glatku teksturu i skladan okus koji se dobro slaže uz gotovo svako jelo.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....