StoryEditorOCM
Savjetiamaterski propust

Velika greška zbog koje se pura uvijek loše skuha: obratite pažnju na ovo i zaboravite na grudice, a ovaj detalj...

Piše T. S. M.
26. listopada 2025. - 08:15

Pura, odnosno palenta jednostavno je jelo, ali traži strpljenje i pravi redoslijed koraka da bi ispala savršeno. Iako djeluje banalno, mala pogreška u početku često dovede do grudica ili zrnaste, neujednačene strukture.

Prvi i najvažniji korak je omjer tekućine i kukuruzne krupice. Za kremastu, baršunastu palentu idealan je omjer 1 dio krupice na 4 dijela tekućine. Vodu ili temeljac najprije zakuhajte, a tek kad zakuha, smanjite vatru i počnite postupno dodavati krupicu, uz stalno miješanje. Tako sprječavate stvaranje grudica i osiguravate da se svako zrno ravnomjerno skuha.

image
Shutterstock

Druga tajna je sporije kuhanje na blagoj vatri. Kad se pura počne zgušnjavati, prebacite na najnižu temperaturu i kuhajte još 20 do 30 minuta uz povremeno miješanje. Što dulje kuhanje, to mekša i punijeg okusa. Ako je maknete s vatre prerano, ostat će gruba i bez prave punoće.

I treći detalj: žlica maslaca ili maslinova ulja daje palenti sjaj i mekoću, a okus podiže na novu razinu.

Kad se skuha na ovaj način, kukuruzna krupica ima glatku teksturu i skladan okus koji se dobro slaže uz gotovo svako jelo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. listopad 2025 08:17