Pečenje kolača često se uspoređuje s kemijskim procesom, a za to postoji dobar razlog: treba biti precizan, u protivnomei puno toga može poći po krivu. Dok si prilikom kuhanja možete dopustiti određenu dozu ležernosti, kod pripreme kolača tome nema mjesta jer pretjerani komod možete platiti razočaravajućim rezultatom.
Na primjer, kao kad tijesto za slastice ostavite na sobnoj temperaturi nekoliko minuta prije nego što ga stavite u pećnicu. Mislite li da "nema veze", zapravo ste vi taj ili ta koja veze nema.
Postoji dobar razlog zašto većina recepata za kolače zahtijeva pripremu mokrih sastojaka u jednoj zdjeli, a suhih u drugoj a to je da se njihovim miješanjem aktivira sredstvo za dizanje, bila to soda bikarbona ili prašak za pecivo.
Čim takvo sredstvo dodirne tekućinu, dolazi do reakcije u kojoj se oslobađa plin, a kad tijesto za pustite da odstoji na radnoj površini, reakcija se nastavlja sve dok spomenuto sredstvo ne izgubi snagu, što znači da se kolač u pećnici neće dići onoliko koliko bi trebao.
Ovo je jedna od najčešćih pogrešaka koje ljudi rade pri pečenju kolača, ali srećom, lako ju je izbjeći. Samo ne zaboravite namastiti kalup za tortu i zagrijati pećnicu na samom početku procesa pečenja kako biste bili spremni za pečenje čim se tijesto zamijesi. Prethodno zagrijavanje pećnice također će omogućiti ravnomjernu raspodjelu temperature, što kolaču daje bolju priliku za ravnomjerno pečenje.
Osim pripreme materijala, dobro je provjeriti je li sredstvo za dizanje još uvijek aktivno. Ako nije tako, kolač će biti puno niži i daleko mane prozračan nego što priželjkujete, čak i ako tijesto odmah stavite u pećnicu. Budući da vlaga i nepravilno zatvaranje mogu utjecati na aktivnost praška za pecivo, datum isteka nije uvijek najbolja opcija da saznate možete li ga još koristiti. Međutim, postoji test koji možete koristiti da vidite je li još uvijek aktivan.
Jednostavno pola žličice praška za pecivo prelijte s oko 50 ml vruće vode. Ako počne stvarati mjehuriće, znat ćete da je još uvijek aktivan i da će izazvati željenu reakciju u tijestu za kolač.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....