StoryEditorOCM
Savjetispasonosno rješenje

Zaboravili ste potopiti grah? Ovo će vas spasiti! Nemojte doći u iskušenje skuhati ga bez namakanja, može loše završiti

Piše T. S. M.
9. listopada 2025. - 07:05

Jedna od stvari koje se vežu uz kuhanje graha je namakanje i to s dobrim razlogom. Tim postupkom ne samo da se znatno skraćuje vrijeme kuhanja graha, nego se izbjegavaju neugodne posljedice njegove konzumacije.

Naime, tijekom namakanja otapaju se neprobavljivi šećeri koji su najčešći uzrok probavnih tegoba nakon konzumacije mahunarki, a oslobađa se i fitinska kiselina, takozvani antinutrijent koji sprječava apsorpciju korisnih tvari iz te namirnice.

image
Foodcollection Gesmbh/Foodcollection Via Afp

Zbog ta dva tako važna razloga zaista se isplati na vrijeme sjetiti potopiti grah, zar ne?

Kako se pravilno potapa grah

Imajte na umu da je grah, nakon što se dovoljno namočio, uvijek potrebno isprati, a vodu u kojoj se namakao baciti. Grah se uvijek potapa u hladnoj vodi i ostavlja da se namače barem osam sati, a idealno bi bilo cijelih 24 sata.

image
Shutterstock

Ako to pak zaboravite napraviti na vrijeme, postoji i brza metoda.

Brza metoda potapanja graha

Grah stavite u lonac s posoljenom vodom, prokuhajte ga nekoliko minuta, zatim maknite s vatre i ostavite da odstoji sat vremena. Nakon toga bacite tu vodu, nalijte novu i nastavite s kuhanjem.

Ova metoda neće u potpunosti nadomjestiti dugotrajno namakanje, ali će pomoći da grah omekša i da se lakše probavi, a jelu da ipak uspije kako treba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. listopad 2025 15:27