Rijetko koju namirnicu toliko često koristimo kao luk, tj. kapulu. Bezbroj obroka počinje sa dinstanjem luka na masnoći, a dodajemo ga i kad začinjavamo mnoge smjese, od mljevenog mesa za primjerice punjene paprike, do razniha salata, popečaka, ma popis je beskonačan. Ali luk ima jednu veliku manu, a to je da iritira oči do suza.
Ono što izaziva iritacije su kemijski spojevi prisutni u luku, a koji se oslobađaju kad mu rezanjem oštećujemo stanice. No, riječ je o spojevima koji su potpuno bezopasni za jelo, samo su iritansi za naše oči. Ukratko, nastaju hlapljivi spojevi, tj. plinovi koji se šire zrakom, a u kontaktu sa očnom sluznicom stvara se i mala količina slabe sumporne kiseline.
Da biste umanjili iritaciju možete probati jedan stari trik, a to je upaljena svijeća! Da bi ovo bilo učinkovito, trebate dobro pozicionirati svijeću da uhvati što više plinova. Plamen će "spaliti" dio plinova i iritacija će biti manja!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....